Prvi simptomi trudnoće

Simptomi trudnoće se razlikuju od žene do žene i od trudnoće do trudnoće. Što znači da žena u prvoj trudnoći...

Simptomi trudnoće se razlikuju od žene do žene i od trudnoće do trudnoće. Što znači da žena u prvoj trudnoći može imati jedne simptome, dok u drugoj mogu isti izostati ili biti drugačiji. Jedan od prvih simptoma je izostanak mjesečnice.

Neke žene prve simptome trudnoće uoče vrlo brzo pa čak i u roku od tjedna dana od začeća. Dok se u drugih žena simptomi mogu pojaviti i u 7- 9 tjednu trudnoće.

Prvi simptomi trudnoće

U nastavku su nekih od najčešćih znakova trudnoće:

Implantacijsko krvarenje
Implantacija krvarenje može biti jedan od prvih simptoma trudnoće. Oko 6-12 dana nakon začeća, embrio se ugnježđuje u stjenku maternice i može doći do par kapi krvi popraćene grčevima.

Kašnjenje menstrualnog ciklusa
Odgođena ili izostala menstruacija je najčešći simptom trudnoće. (Tada već možete raditi test za trudnoću). Mnoge žene mogu krvariti dok su trudne, ali obično je krvarenje kraće u odnosu na redovan ciklus.

Natečene i osjetljive grudi
Natečene ili osjetljive grudi jedna je od ranih simptoma trudnoće i javlja se već jedna do dva tjedna nakon začeća. Žene mogu primijetiti promjene u dojkama, oni mogu biti osjetljivije na dodir, bolne, natečene, a bradavice tamnije nego obično.

Umor
Osjećaj umora je simptom trudnoće koji se također može početi javljati već u prvom tjednu nakon začeća.

Mučnine
Ovaj poznati simptom trudnoće često će se pojaviti između drugog i osmog tjedna nakon začeća. Neke žene imaju mučnine samo u prvom tromjesečju, dok one manje sreće mučnine mogu pratiti svih devet mjeseci.

Bol u donjem dijelu leđa
Bol u donjem dijelu leđa može biti simptom koji se javlja ranoj fazi trudnoće, međutim, ta bol je česta pojava tijekom cijele trudnoće.

Glavobolja
Nagli porast hormona u vašem tijelu može uzrokovati glavobolje u ranoj trudnoći.

Učestalo mokrenje
Oko 6-8 tjedna nakon začeća, poćinje se javljati simptom češćeg odlaska na wc, što je posljedica rastezanja maternice koja pritišče mjehur i od toga nastaje potreba za češćim mokrenjem.

Potreba za hranom
Iako možda nećete imati veliku želju za kiselim krastavcima i sladoledom, svaka žena može imati potrebu za određenu hranom, ta potreba može trajati kroz cijelu trudnoću.

Komentari