SvetlanaFedoseyeva/Shutterstock

Što napraviti ako ne možete izdojiti

Liječnici preporučuju majkama da što više doje kako bi se održala dovoljna količina mlijeka

Ukoliko vam se pojavi ovaj problem, na raspolaganju vam je par mogućnosti kojim možete riješiti ovaj problem. Što ste češće skupa, to češće možete djetetu nuditi dojku da sisa. Nekolicina majki doje svoje dijete tijekom večeri, kako bi ono duže spavalo dok ste razdvojeni, jer djetetu preko noći treba manje mlijeka.

Ako dođe do razdvojenosti, tada možete napraviti par stanku za dojenje, ili pak možete izdajati mlijeko, te djetetu možete organizirati dohranu. Liječnici preporučuju majkama da što više doje kako bi se održala dovoljna količina mlijeka. Možete dojiti kad ste doma, i obavezno je to raditi što češće.

No novonastaloj situaciji se ne mora prilagoditi samo majka, kako bi se prilagodila čestoj odsutnosti majke, djeca će prilagoditi svoj ritam spavanja i sisanja. Ova tehnika dojenja se naziva obrnuti ciklus. Ovaj ciklus podrazumijeva da će dijete tražiti dojku između 7:30 prvog dana, te 7 sati drugog dana. Kako bi se što bolje prilagodilo, dijete će više spavati kad majke nema, a kada je majka prisutna tada će pojačati svoj intenzitet sisanja te će to raditi češće. U novonastaloj situaciji dijete će sisati gotovo isti broj puta kao i prije, no samo će se promijeniti vrijeme.

Uza sve te brige, da li će dijete dosta puta sisati, tko će skrbiti o njemu dok vas nema, nemojte zaboraviti uzeti odmor i za sebe. Ako ste zaposleni, vrlo je važno da spavate u istom krevetu kako bi dijete moglo sisati tijekom cijele noći, no zasigurno ćete se zabrinuti da li će to utjecati na vaš posao. Ovo možete riješiti tako da djetetu omogućite pristup dojci, a vi ćete imati priliku pošteno se odmoriti i naspavati.

Vrlo je važno imati obzira i prema ocu djeteta, ako vas podržava od početka u dojenju, tada će vam zasigurno pomoći da sve stignete napraviti. Vrlo je važno da razgovarate sa njime te da mu pokažete da cijenite njegovu pomoć i potporu.  

J.B.

Komentari