Leonid and Anna Dedukh/Shutterstock

Prehrana za postporođajni gubitak kilograma

Kod svake majke koja upravo rodila javlja se potreba da što prije vrati liniju koju je imala prije trudnoće.

Kod svake majke koja upravo rodila javlja se potreba da što prije vrati liniju koju je imala prije trudnoće. Priredili smo za vas članak u kojem ćemo vam dati nekoliko savjeta kako što bolje izgubiti kilograme koje ste dobili za vrijeme trudnoće. Nadamo se da ćete uživati.

Nemojte početi sa dijetom prerano

Vašem tijelu je prijeko potreban odmor nakon trudova i porođaja, te nema potrebe da si stvarate još veći napor. Prije nego se odlučite na bilo što vezano uz promjenu vaše prehrane, dozvolite sebi odmor koji će trajati šest tjedana nakon poroda. Nakon tog perioda konzultirajte se sa liječnikom o tome koliko je sigurno da idete na dijetu. Ako dobijete zeleno svjetlo od liječnika, možete polako krenuti sa brojenjem kalorija i možete aktivno krenuti u borbu sa viškom kilograma. Ako dojite stručnjaci preporučuju da sačekate dok vaše dijete ne napuni dva mjeseca prije nego kretene na dijetu i u borbu sa kilogramima.

Ako prerano krenete na dijetu to može usporiti vaš proces oporavka i može se dogoditi da cjelo vrijeme budete iscrpljeni i umorni. Ovo vam nikako nije dobro jer vam je potreban sva energija koju imate kako bi uskladili svoj život sa novorođenčetom. Kao dodatak tomu je i činjenica da odlazak na dijetu može utjecati na količinu mlijeka u vašim dojkama. Ako imate strpljenja i dozvolite svome tijelu da se odmori i priredi na izazove koje pred vas stavlja svaki novi dan. Također ćete se iznenaditi koliko vaše tijelo može prirodnim putem skinuti kilograma, pogotovo ako dojite.

Budite realni oko gubitka kilograma

Imajte na umu činjenicu da možda nećete biti u mogućnosti da izgubite višak kilograma koje ste dobili u trudnoći, i da se možda nećete moći vratiti u fuguru koju ste imali prije trudnoće. Za veliki broj žena trudnoća uzrokuje trajne promjene kao što je opušteni trbuh, malo širi kukovi i veći opseg oko struka. Na ovim na umu, možda biste trebali malo prilagoditi svoje ciljeve oko gubitka kilograma i biti malo realističniji.

Uskladite zdravu prehranu i počnite aktivno vježbati

Ne postoji čarobna tableta koja će vam pomoći da izgubite kilograma i imate savršenu liniju. No nije sve tako crno, zdrava prehrana u kombinaciji da redovitom tjelovježbom može učiniti čuda i pomoći vam da skinete sav višak kilograma, te se pobrinuti da se ti kilogrami nikada ne vrate. Od velike je važnosti da vježbate dok pokušavate izgubiti kilograme kako ne bi došlo do gubitka mišićne mase, što nikako nije dobro.

Jednom kada ste spremni početi gubiti kilograme, počnite sa konzumiranjem malo manje hrane i postanite malo više aktivni (čak i ako se odlučite za brzu šetnju oko kvarta sa djetetom u kolicima). Uskoro ćete zamijetiti da prštite od energije i da se vaši kilogrami tope.

Polagan gubitak kilograma

Nikako nemojte ići da strogu i restrektivnu dijetu. Ženi je potrebno minimalno 1200 kalorija dnevno kako bi ostala zdrava, no velika većina žena treba više od toga, otprilike od 1500 do 2200 kalorija dnevno. Na ovaj način ćete očuvati svu snagu i spriječiti nagle promjene raspoloženja. Ako dojite potrebno vam je minimalno 1800 kalorija dnevno, dok velika većina mama treba između 2200 i 2700 kalorija dnevno kako bi osigurala dovoljnu snagu i dovoljno mlijeka za svoje dijete.

Ako dojite, bilo bi jako dobro da polako skidate kilograme, jer brz gubitak kilograma može dovesti do drastičnog smanjenja količine mlijeka u dojkama.

Jako brz gubitak kilograma može također osloboditi toksine, koji se nalaze u vašim masnim naslagama, u krvotok, te tako i u vaše mlijeko. Toksini u vaše tijelo mogu doći i iz okoline, ako dođete u doticaj sa raznim plinovima i opasnim metalima.

Gubitak pola kilograma tjedno je siguran način i neće utjecati na količinu mlijeka ako dojite. Kako bi ovo postigli, izbacite oko 500 kalorija dnevno iz vaše redovite prehrane (bez da ta brojka padne ispod sigurnog minimuma) ili pak smanjite količinu hrane i pojačajte tjelovježbu.

Jedite i to polako

Sa brigom oko djeteta i novim rasporedom, vrlo je teško pronaći vremena za obrok. No preskakanje obroka može se drastično odraziti na količini energije koju imate. Većina majki jede otprilike šest obroka dnevno (umjesto tri velika obroka)

Nemojte preskakati obroke u pokušaju da izgubite kilograme, vjerujte nam to vam neće nimalo pomoći, nego će vam samo smanjiti količinu energije. Svaki obrok je važan

Budite izbirljivi

Istraživanja su pokazala da konzumacijom nemasnog mlijeka, mliječnih proizvoda i odabirom namirnica koje sadrže cjelovite žitarice kao što je kruh sa cjelovitim žitaricama ili pak pahuljice vam uvelike mogu pomoći da izgubite višak kilograma koje ste dobili za vrijeme trudnoće. Od ostale hrane koja sadrži iznimni male količine masnoća, a uz to imaju znatne količine vlakana možemo izdvojiti voće (jabuke, naranče i razne bobice) te sirovo povrće (mrkva, crvena paprika). Od ovih namirnica si možete napraviti nekoliko zdravih međuobroka.

Od ostalih načina kako izgubiti kilograme možemo spomenuti razne vrste frapea (razni frapei od voća i povrća), umake od povrća za preljev preko pečene ribe ili piletine. No na vama je da sami odlučite kako ćete ove namirnice iskombinirati i iskoristiti. Malo se bavite u istraživanje i vjerujemo da ćete naići na razne ukusne recepte koji će vam pomoći da izgubite višak kilograma.

Masti imaju dvostruko više kalorija od ugljikohidrata i proteina, stoga bi bilo jako poželjno da smanjite unos masti, no nemojte ih potpuno izbaciti iz prehrane . Naime nisu sve masnoće iste, poste „dobre“ i „loše“ masti. Smanjivanje unosa masti u organizam je vrlo dobar način da se riješite nepotrebnih kalorija u svom organizmu. Potražite u trgovini proizvode na kojima ne navedeno da nemaju masnoća ili pak imaju vrlo malo. Neke majke su u zabludi da trebaju konzumirati punomasno mlijeko kako bi njihovo mlijeko za dojenje bilo bolje i kvalitetnije. Prilikom pripreme hrane, radije se odlučite za kuhano ili pečeno umjesto pržene hrane, te najvažnije je da ograničite unos slatkiša, koji imaju dodatne kalorije od šećera i masti.

Imajte na umu da su masti jedna od vrlo važnih komponenti prehrane, te da ih ne morate u potpunosti izbaciti iz prehrane kao što smo već naveli. Ubacivanjem male količine masti u svaki obrok će vam pomoći da budete siti, te da se ne predozirate ugljikohidratima. Previše kalorija iz jednog izvora, bilo da se radi o mastima, proteinima ili ugljikohidratima mogu dovesti do dobivanja viška kilograma, što je upravo suprotno od onoga što vi želite postići.

Tajna je u tome da konzumirate više „dobih“ masti, a manje onih „loših“. Najviše koristi ćete imati od mononezasićenih i polinezasićenih masti, koje možete pronaći u uljanoj repici, maslinovom ulju, avokadu, maslinama, orašastim plodovima, raznim sjemenkama, te raznim vrstama ribe. Ulja koja treba izbjegavati najviše sadrže zasićene masne kiseline i trans masne kiseline, koje mogu imati puno udjela u srčanim bolestima i dijabetesu, te što je najgore od svega možete ih preko mlijeka prenijeti u organizam vašeg djeteta.

Zasićene masne kiseline se mogu pronaći u mesu i mliječnim proizvodima, a trans masne kiseline se ponajviše mogu pronaći u prženoj hrani, grickalicama i pekarskim proizvodima.

Iako vam je rečeno da bi trebali piti oko osam do devet čaša fluida svaki dan, dobro pripazite što pijete, iznenađujuće velike količine kalorija mobu biti skrivene u prirodnim sokovima, gaziranim sokovima i kavi.

Dnevni plan prehrane za zdravi postporođajni gubitak kilograma

Plan prehrane za majke koje su upravo rodile i doje ne bi trebao sadržavati više od 2200 kalorija na dnevnoj bazi. No za majke koje su rodile i ne doje, ta brojka ide do 1800 kalorija dnevno. No to nije neki raspored kojeg se treba slijepo držati, unos kalorija ovisi o vašoj težini, metabolizmu i razini aktivnosti, te također koliko često dojite.

J.B.

Komentari