Karl Allgaeuer/Shutterstock

Spriječite bolesti uzrokovane hranom

Pomaci koji su napravljeni što se tiče sigurnosti hrane pobijedili su ove bolesti, no pojavio se niz drugih bolesti koje su se pojavile na našim tanjurima

Što potrošači mogu učiniti kako bi zaštitili sebe i svoju obitelj od bolesti uzrokovanih hranom? Za vas smo priredili nekoliko savjeta kako bi vam pomogli da izbjegnete  opasne bolesti.

Kuhajte meso, perad i jaja vrlo pažljivo. Koristite termometar kako bi izmjerili unutarnju temperaturu mesa, te tako bili u potpunosti sigurni sa li je dovoljno kuhana da toplina ubije bakteriju i ostale potencijalne širitelje bolesti. Na primjer, mljevena junetina se treba kuhati dok ne dosegne unutarnju temperaturu od 75 celzijevih stupnjeva. Jaja se trebaju kuhati sve dok im žumanjak ne postane tvrd.

Odvajanje

Ni u kojem slučaju nemojte dozvoliti miješanje zaražene hrane sa ostalim namirnicama. Izbjegnite zarazu ostale hrane nakon što ste dirali zaraženu hranu pranjem ruku, posuda i daske za rezanje. Možete također pedantno oprati posuđe i dasku za rezanje prije i nakon svakog doticaja sa sirovim mesom te peradi. Ovo je mjera opreza koja smanjuje rizik doticaja zaraze sa drugom hranom. Kuhano meso stavite na čistu podlogu umjesto da ju stavite na površinu gdje je stajalo dok je bilo sirovo.

Hlađenje

Ostatke hrane dobro pohranite u hladnjak. Bakterija se vrlo brzo može razviti na sobnoj temperaturi, stoga ostatke hrane pospremite u hladnjak prije nego što prođe 4 sata od obroka. Velike dijelove hrane ćete brže ohladiti ako ih podijelite na više manjih porcija i stavite ih u hladnjak.

Čistoća

Svaki proizvod temeljito operite prije korištenja. Isperite svježe voće i povrće pod mlazom vode kako bi odstranili vidljivu prljavštinu i grinje. Kada pripremate kupus ili salatu uklonite vanjske listove. Bakterija može živjeti i na odrezanom djelu voća i povrća, budite pažljivi da ne zarazite hranu prilikom rezanja na dasci. Izbjegavajte ostaviti hranu na sobnoj temperaturi više od koliko sati. Ne želite biti uzročnik oboljenja uzrokovanih hranom u svojoj obitelji. Operite temeljito ruke u sapunu i vodi prije pripreme hrane. Izbjegavajte pripremati hranu za druge ako ste bolovali od dijareje. Mijenjanje dječjih pelena dok pripremate hranu je vrlo loša ideja jer vrlo lako može prenijeti bolesti.

Prijava

Prijavite sumnje na trovanje hranom u lokalnu ambulantu ili dom zdravlja. Ove ustanove su vrlo važne u sprječavanju širenja bolesti uzrokovanih hranom. Epidemije se sprječavaju ako se na vrijeme ustanovi dijagnoza, kooperacija je također vrlo važna.

J.B.

Komentari