Spas u antibiotiku

Uzimate li često antibiotike? Stalno se povećava popis bolesti protiv kojih liječnici propisuju antibiotike. Antibiotici ne uništavaju viruse, nego djeluju samo protiv bakterija,..

Uzimate li često antibiotike? Stalno se povećava popis bolesti protiv kojih liječnici propisuju antibiotike.
Antibiotici ne uništavaju viruse, nego djeluju samo protiv bakterija, no u nekim se slučajevima propisuju i ako se radi o virusnim bolestima kako bi se spriječio naknadni razvitak bakterijske infekcije na području već pogođenom virusima.

Antibiotici tablete

Antibiotici ne utječu izravno na tjelesnu temperaturu, ali utječu na uzrok povišenja temperature jer ona nastaje kao nuspojava upale uzrokovane mikroorganizmima. Antibiotikom se unište bakterije, te se na taj način suzbija upala i do smanjenja temperature dolazi u roku od jedan do dva dana.

Antibiotike se ne preporuča uzimati uz druge lijekove kao što su pripravci sa željezom, tablete protiv migrene, pa čak i kontracepcijske pilule jer je učinak znatno slabiji, obavezno obavijestite liječnika koje još lijekove pijete.

Kod uzimanja antibiotika je važno da ih uzimate u točno određeno vrijeme, tj. u jednakim razmacima, jer na taj način izbjegavate razmnožavanje bakterija.

Antibiotici osim što nam pomažu imaju i negativno djelovanje na crijevnu floru. Jogurt sadrži svježe, aktivne mikroorganizme koji oporavljaju crijevnu floru, ali ih ne sadrži dovoljno. Stoga će liječnik, ako je to potrebno, preporučiti i druga sredstva koja potiču obnovu mikroorganizama u crijevima.

Komentari