shock/Shutterstock

Rizične namirnice

Bolesti koje se prenose hranom su trenutno odgovorne za smrt oko 10 milijuna ljudi od bolesti, stotine i tisuće su hospitalizirane.

Što sladoled i školjke imaju zajedničko? Obje namirnice se nalaze na listi najrizičnijih namirnica odgovornih za bolesti koje prenose hranom u svijetu još od 1990 godine. Vjerojatno ste pomislili, školjke ajde još nekako, ali sladoled?

Sladoled 

Često izbijaju epidemije uzrokovane sladoledom jer proizvođači koriste zaražena jaja i pasteriziranu mješavinu za sladoled. Zaražen na putu do proizvodnog kompleksa pasterizirana mješavina za jaja se ne pasterizira ponovno prije nego što se doda u proizvode od sladoleda. Rezultat tomu su male epidemije diljem svijeta. Mekani sladoled može biti posebno opasan za trudnice i osobe koje su podložne obolijevanju od listerioze. Posebno izdržljiva bakterija, listeria može preživjeti na metalnim površinama kakve se nalaze u pogonu i strojevima za proizvodnju sladoleda i tako može zaraziti slojeve i slojeve proizvoda. Više od pola epidemija uzrokovanih sladoledom, po CSPI bazi podataka uzrokovanih su u privatnim domovima. Uzrok tomu je što se prilikom domaće proizvodnje sladoleda često upotrebljavaju nedovoljno kuhana jaja.

Lisnato povrće

Salata i ostalo lisnato povrće (endivija, proljetni mix, špinat, kupus, kelj, blitva, rukola) odgovorni su za 24 % svih epidemija bolesti uzrokovanih hranom povezanih sa FDA Top Ten. Ovo je malo i nas šokiralo, jer ovo zeleno povrće bi trebalo biti oslonac zdravog života i pomoći nam poboljšati naše zdravlje. Esherihia Coli je odgovorna za 10 % svih epidemija uzrokovanih upravo lisnatim povrćem. Norovirus, koji se obično prenosi kroz neoprane ruke prijenosnika bolesti ili korisnika je povezano sa 64% svih epidemija bolesti uzrokovanih hranom preko lisnatog povrća. Salmonela je odgovorna za oko 10% epidemija. No ovo ne znači da trebate prestati jesti lisnato povrće, samo ga trebate dobro oprati i možete ga bez problema konzumirati.i

Školjke

Iako školjke čine trivijalni dio europske prehrane, zaražene školjke zauzimaju visoko četvrto mjesto na FDA Top Ten ljestvici. Odgovorne su za oko 2000 prijavljenih bolesti. No to nije iznenađujuće, veliki broj epidemija uzrokovanih školjkama skrivili su restorani.

Bolesti uzrokovani školjkama primarno dolaze iz dva izvora, a to su Norovirus i Vibrio. Iako je norovirus u drugoj hranu obično povezan sa neprikladnim rukovanjem prilikom branja i pripremanja, školjke u stvari mogu biti skupite u vodi koja je zaražena norovirusom. Kada se serviraju sirove ili nedovoljno skuhane, školjke mogu uzrokovati gastroenteritis, upalu u trbuhu.

Opasniji patogen pronađen u školjki je vibrio. Ova opasnost dolazi od bakterije iz iste porodice kao i kolera. Najprisutnije su Vibria vulnifucus i Vibria parahaemolyticus, obje mogu izazvati nekoliko bolesti. Kod imuno komparativnih osoba, posebno onima koji imaju bolesnu jetru, Vibria vulnifucus može zaraziti krvotok, uzrokujući pritom teške i po život ozbiljne bolesti koje karakterizira groznica i zimica. Ova bakterija smanjuje krvni tlak (septični šok) i žestoka oštećenja kože. V. vulnificus uzrokujući krvne infekcije ili sepse, koban je u 50% slučajeva.

J.B.

Komentari