Zelena salata skida kile i čuva srce

Kada obrok započnete ili obogatite zelenom salatom, možete biti sigurni da ste mu dodali ne samo punoću...

Kada obrok započnete ili obogatite zelenom salatom, možete biti sigurni da ste mu dodali ne samo punoću okusa, nego i veliku prehrambenu vrijednost.

Zbog izuzetno niske kalorijske vrijednosti (u 100 grama ima samo 15 kalorija) i velike količine vode koju sadrži, zelena salata apsolutni je prvak na popisu namirnica koje bi trebali jesti ako želite skinuti kilograme. Pritom je ne treba "utapati" u velikim količinama masnih preljeva ili opteretiti kaloričnim dodacima.

Zelena salata

Zelena je salata, usprkos tome što je mnogi nutricionisti ne cijene previše, nutricionistički vrijedna namirnica. Izvrstan je izvor beta karotena (vitamina A), folne kiseline, vitamina C. Na to se nadovezuje i mnogo vlakana, nužnih za dobru probavu. Salata obiluje i različitim mineralima (kalcij, željezo, magnezij, jod, bakar).

Vitamin C i beta karoten sprečavaju oksidaciju kolesterola. Oksidirani kolesterol postaje "ljepljiv", počinje se primati za stjenke krvnih žila i tako nastaju zloglasni plakovi. Postanu li preveliki, mogu blokirati protok krvi kroz krvne žile, pa putujući kroz tijelo postati okidač srčanog i moždanog udara.
Tamniji listovi imaju više vitamina

Treba svakako znati - što su listovi tamniji, to je u njima više vitamina A i C. Za ljudsko zdravlje podjednako je važno i bogatstvo folnom kiselinom u zelenim listovima. Taj vitamin B skupine, kojeg često spominjemo po dobru, neophodan je tijelu za pretvaranje štetne kemikalije homocisteina u druge, dobroćudnije tvari. Ukoliko se ne razloži, homocistein može izravno oštetiti krvne žile i tako povećati rizik od srčanog i moždanog udara.
 

Komentari