Spolno prenosive bolesti

Genitalni herpes, trihomonijaza, klamidije, kandidijaza... Broj spolno prenosivih bolesti i dalje je u porastu, iako većina njih nije pogibeljna kao AIDS ako se s liječenjem započne na vrijeme.

Kandidijaza, trihomonijaza, klamidija,... Broj spolno prenosivih bolesti i dalje je u porastu, iako većina njih nije pogibeljna kao AIDS ako se s liječenjem započne na vrijeme. Kasno dijagnosticirana i neliječena spolna bolest može imati ozbiljne posljedice. Zato je važno znati kako se te bolesti prenose, očituju, te pri najmanjem znaku za uzbunu (svrbež, neuobičajeni iscjedak...) bez oklijevanja potražiti liječničku pomoć.

Najčešće spolno prenosive bolesti
 

Najčešće spolno prenosive bolesti

Kandidijaza
Najčešći uzročnik ove infekcije je Candida albicans, gljivica koja prirodno živi u rodnici. Pod različitim utjecajima, primjerice pri liječenju antibioticima ili u osoba oslabljene imunosti, pod utjecajem sunca, hormonskih promjena ili u trudnoći, dolazi do neprirodnog razmnožavanja gljivice uzročnika.
Simptomi: Kandidijaza rodnice gotovo se uvijek očituje vrlo neugodnim svrbežom i bijelim, gustim iscjetkom s grumenčićima. Spolni odnos je bolan, a za vrijeme mokrenja javlja se žarenje. Kod muškaraca se bolest najčešće očituje svrbežom glavića penisa i prepucija.

Trihomonijaza
To je infekcija rodnice i stidnice ili mokraćne cijevi koju uzrokuje mikroorganizam Trichomonas vaginalis. Taj mikroorganizam može pritajeno živjeti u rodnici tijekom više godina. Simptomi se vrlo često očituju nakon menstruacijskog krvarenja, kada su uvjeti za razmnožavanje ovog parazita posebno povoljni.
Simptomi: U žena se javlja bolna upala rodnice i stidnice popraćena svrbežom i obilnim pjenastim iscjetkom neugodnog mirisa. Kod muškaraca su smetnje blaže, očituju se pri mokrenju ili dolazi do upale glavića penisa.

Gonoreja
Ovo je vrlo česta spolna bolest. Uzrokuje je gonokok, mikroorganizam koji živi u spolnim organima, a prenosi se spolnim odnosom. Nepravilno liječenje ili izostanak liječenja u muškaraca i žena ima slične posljedice: u muškaraca začepljenje sje-menovoda, a u žena začepljenje jajovoda. Kao posljedica može se javiti neplodnost.
Oboljela majka može pri porođaju zaraziti novorođenče, što za posljedicu može imati gonokoknu upalu vjeđa i očnih spojnica u novorođenčeta.
Simptomi: Za razliku od većine spolno prenosivih bolesti, gonoreja u prvom redu pogađa muškarce. Očituje se jakim pečenjem pri mokrenju, mutnom mokraćom, jakim bolovima i gnojnim iscjetkom. Kod žena su simptomi slabije izraženi. U nekim se slučajevima javi tek neznatna bol i pečenje pri mokrenju, simptomi cistitisa, bol u donjem dijelu trbuha i umjereni bijeli iscjedak.

Vaginitis
Uzrokuje ga mikroorganizam koji prirodno živi u rodnici ali se zbog različitih, još uvijek nedovoljno poznatih razloga (stres, promjena spolnog partnera...) počinje prekomjerno razmnožavati i uzrokovati bolest.
Simptomi: Bolest se očituje obilnim iscjetkom neugodnog mirisa, a u nekim se slučajevima javlja i nadraženost nakon spolnog odnosa.

Genitalni herpes
Herpes je virusna bolest koju uzrokuje jedan od šest vrsta virusa herpesa. Najčešće se radi o običnom virusu herpesa ili HSV2. Prenosi se spolnim kontaktom sa zaraženom osobom.
Danas je tijek ove bolesti dobro poznat. Sve počinje prvom infekcijom, tj. prvim kontaktom s virusom. Prva infekcija vrlo često prođe neprimijećena, ali zaražena osoba postaje nosilac virusa koji kreće kroz osjetilni živac i smješta se u gangliju. Tijekom više mjeseci ili čak godina virus može ostati pritajen. Bolest najčešće izbija potaknuta jakim uzbuđenjem, fizičkim naporom, menstruacijom ili jakim umorom. Vrlo često dolazi do recidiva, a bolest može izbiti i na više mjesta. Zaražena majka može pri porođaju zaraziti novorođenče, što može biti jako opasno za dijete jer još nema razvijeni obrambeni sustav protiv virusa.
Simptomi: Najprije se osjeti svrbež i peckanje u spolnom organu, potom se stvaraju mjehurići koji pucaju i ostavljaju brojna i bolna oštećenja sluznice ili kože. Ona zarastaju u tijeku deset do dvadeset dana. Limfni čvorovi na preponama često su povećani i bolni. Pri mokrenju se mogu osjetiti jaki bolovi.

Klamidijske infekcije
Uzročnik je bakterija Chlamydia trachomatis. Neizliječena bolest može uzrokovati adneksitis ili upalu jajovoda te, kao posljedicu toga, neplodnost. Bolest se, naime, može proširiti na maternicu i jajnike. Klamidijska infekcija vrata maternice u trudnice može izazvati teški oblik konjunktivitisa ili upalu pluća u novorođenčeta.
Simptomi: U žena se najčešće javlja iscjedak i bolovi pri mokrenju. U muškaraca klamidijske infekcije ne prolaze neprimijećeno: očituju se iscjetkom i pečenjem pri mokrenju. Postoji opasnost da se bolest proširi na testise, sjemenovod i na prostatu.

Šiljati kondilomi
Nazivaju se još i genitalne bradavice, a uzrokuju ih različiti virusi iz skupine papilomavirusa. Zarazni su i prenose se spolnim odnosom. Opasni su utoliko što se povezuju s pojavom raka maternice.
Simptomi: U muškaraca se kondilomi javljaju na glaviću penisa i prepuciju, u žena na malim usnama i po cijeloj površini rodni-ce, oko čmara ili na stražnjici. Ako je broj kondiloma umjeren, popraćeni su umjerenim svrbežom. U slučaju većeg broja kondiloma, te ukoliko su u skupinama, moguća su krvarenja i tada su kondilomi vrlo bolni.

Hepatitis B
Ova se virusna bolest prenosi krvlju, zaraženim iglama injekcija i spolnim odnosom. Akutni oblik hepatitisa B razvija se u kronični oblik, a iz ovoga lako nastane ciroza i rak jetre. Virus se tijekom porođaja prenosi s majke na dijete. Pretraga na hepatitis B obvezna je za sve trudnice tijekom prva tri mjeseca trudnoće. Ako je majka nosilac virusa, dijete se cijepi odmah nakon porođaja.
Simptomi: Moguće je da se uopće ne očituju ili se očituju samo jakim umorom i tek kasnije žutom bojom kože i bjeloočnica.
 

Komentari