Testovi za dokazivanje ovulacije

U današnjem stresnom i ubrzanom tempu života mnogi parovi imaju problem sa začećem. No sve negativne...

Ovulacijske trakeU današnjem stresnom i ubrzanom tempu života mnogi parovi imaju problem sa začećem. No sve negativne strane koje donosi današnje vrijeme na tržištu se pojavljuje sve više pomagala kako bi došli do toliko željenog cilja i osjetili sreću roditeljstva.

Kako pogoditi pravo vrijeme ovulacije?
Jedna on načina je test za ovulaciju. Test za ovulaciju pokazuje porast razine luteinizacijskog hormona (LH) karakterističnog za razdoblje neposredno pred ovulaciju, odnosno dio ciklusa kada je žena plodna. U normalnim uvjetima porast razine LH traje otprilike 24 sata, a do ovulacije dolazi u narednih 40 sati.

Kada je pravo vrijeme za utvrđivanje plodnih dana?
Jedan normala ciklus traje 28 dana, do ovulacije dolazi 14-og dana. Da bi najbolje odredili koliko traje vaš ciklus uzmite prosjek broja dana ciklusa u zadnjih 3-5 mjeseci.

Kako se provodi utvrđivanje plodnih dana?
Pretraga se provodi stavljanjem par kapi urina u za to predviđen prostor ili se direktno urinira na dio testa koji je predviđen za apsorbciju tekućine.

Kako i kada je pravo vrijeme za očitavanje rezultata?
Najkasnije 3-5 minuta od uzimanja uzorka urina, na podlozi će se pojaviti boja koja se uspoređuje s tablicom na uputama.
Svaki proizvođač testova ima svoj način očitavanja testa, zato obavezno pročitajte upute i pridržavajte ih se.

Što nakon pretrage?
Ovisno o rezultatima testa postupajte prema uputama proizvođača. Ako je rezultat prve pretrage pozitivan, preporuča se spolni odnos istog dana ili sutradan.
Ako su rezultati testa negativni, pretragu se preporučuje ponoviti sutradan, s uzorkom mokraće uzetim otprilike u isto vrijeme.

Da li su rezultati ovih testova pouzdani?
Pouzdanost testova za ovulaciju se temelji na strogom pridržavanju uputama i točnom očitavanju rezultata. Najvažnije je poznavati svoje tijelo, pratiti dužinu ciklusa kako bi izračunali kad će početi period ciklusa kada je jajna stanica spremna za oplodnju. Kad okvirno znamo kad bi trebali početi plodni dani uz pomoć testa za ovulaciju samo ćemo još dodatno potvrditi i precizirati idealan dan za oplodnju.

Važno je napomenuti da test za dokazivanje ovulacije nikako ne smije poslužiti kao kontracepcijsko sredstvo. Ako do začeća ne dolazi ni nakon duljeg vremena redovitih spolnih odnosa, potrebno je obratiti se ginekologu koji se bavi neplodnošću.
 

Komentari