Policistični jajnici

Istraživanja su pokazala da otprilike svaka treća žena boluje od sindroma policističnih jajnika. Policistični jajnici su hormonski poremećaj točnije poremećaj razine estrogena i progesterona u tijelu...

Istraživanja su pokazala da otprilike svaka treća žena boluje od sindroma policističnih jajnika. Policistični jajnici su hormonski poremećaj točnije poremećaj razine estrogena i progesterona u tijelu, što dovodi do neredovitih mjesečnica i malih cista na jajnicima. Najčešči sindrom i ujedno najveći problem policističnih jajnika je izostanak ovulacije jer im jajašca pravilno ne dozrijevaju.

Problem s policističnim jajnicima je u osnovi genskog podrijetla, no može biti potaknuta povremenim promjenama tjelesne težine tijekom adolescencije. Jedan od osnovnih problema sindroma policističnih jajnika je neplodnost. Naime, kako je ovulacija povremena ili je uopće nema, teško je doći do začećea.
Ova bolest nema točno prepoznatljiva simptome, ali oko 70 posto oboljelih ima problema s neredovitim ili izostalim mjesečnicama, aknama, pojačanom dlakavosti tijela i debljanjem.

Policisticni jajnici

Koje pretrage se moraju obaviti da bi se ustanovili poslicistični jajnici su pretraga krvi i ultrazvučna pretraga trbuha, posebice jajnika.

Liječenje policističnih jajnika:
Ako pokušavate zatrudnjeti, mogu pomoći lijekovi koji potiču jajnike na oslobađanje jajašca, ali je ponekad bolje rješenje umjetna oplodnja. Ako vam se javila pojačana dlakavost ili akne određene vrste kontracepcijskih pilula prema preporuci liječnika pomoći će kod rješavanja problema.

Komentari