Predmenstrualni sindrom i kako ga ublažiti?

Čak 65% žena osjeća bolove i tjeskobu, neke čak i dva tjedna prije početka menstruacije. Da bi smanjile

Čak 65% žena osjeća bolove i tjeskobu, neke i do dva tjedna prije početka menstruacije. Da bi smanjile svoje predmenstrualne tegobe i osjećale se bolje evo nekih od savjeta. Minimalno 3 mjeseca je potrebno da ustanovite koji način i koja primjena najdjelotvornija.

Pijete puno vode od 1,5 – 2,5l vode dnevno. Ako ste dehidrirali, tijelo će nastojati zadržati preostale tekućine, što samo pogoršava napuhnutost.

Za smanjivanje količine estrogena u organizmu koji se povećavaju u danima prije menstruacije i koji ometa izlučivanje vode iz organizma pripremite si kupku na bazi ulja od pelargonije.

VodaUlje pelargonije uravnotežuje hormone jer djeluje na nadbubrežne žlijezde koje proizvode kortikosteroide, hormone važne za reguliranje razine natrija, te ima svojstvo diuretika. Dodajte 5-8 kapi ulja toploj kupki. Nikad nemojte nanositi eterično ulje izravno na kožu jer je može nadražiti.

Izbjegavajte hranu koja sadrži mnogo soli natrija i smanjite uporabu soli dok kuhate. Opće je poznato da sol potiče zadržavanje vode u organizmu. Istraživanja su pokazala da magnezij smanjuje zadržavanje vode. Magnezij se nalazi u orasima, zelenom povrću, avokadu, ali ako vam je lakše možete uzimati i u obliku tablete.

Pijte mlijeko jer sadrži mnogo kalcija, najnovija istraživanja pokazuju da 58% žena koje su uzimale 1.200 mg pripravka kalcijevog karbonata dnevno smanjila općenita bol.

Stavljanje toplog termofora daje najbolje rezultate. Danas na tržištu postoje gelovi u plastičnoj vrećici koji se zagriju u mikrovalnoj pećnici i dugo drže toplinu, prednost niska cijena.

Kod predmenstrualnih bolova jako je važan san, jer je prag boli niži kad ste umorni, preporučeno je spavati osam sati svake noći.

Brojna istraživanja su pokazala da su simptomi PMS-a rjeđi i manje teški u žena koje se redovito bave tjelovježbom.
 

Komentari