Gripa počinje naglo, prehlada stiže u koracima

Za razliku od prehlade, čiji se simptomi pojavljuju postupno i ipak su blaži, gripa će vas odmah "oboriti s nogu".

Osim toga, gripu svakako treba preležati, jer su moguće ozbiljne komplikacije! Ponekad se ta virusna infekcija može proširiti i razviti se virusna upala pluća. Još teža komplikacija je kad se zbog oslabljene obrane organizma na viruse "nadograde" i bakterije, pa se razvije bakterijska upala pluća. Kada se oboljeli već ponada da gripa prolazi i osjeća se bolje, mogu se pojavili simptomi komplikacija - visoka temperatura, drhtavica, bol u prsnom košu pri udahu, kašalj s gustim, zeleno-žutim iskašljajem. Dogodi li se to, što prije treba otići liječniku jer upala pluća može bili opasna po život, posebice kod starijih osoba.

Većina ljudi gripu liječi jednostavno: mirovanjem, pijući puno tekućine i lijekovima koji
pomažu u olakšavanju simptoma. U liječenju i prevenciji gripe mogu se koristiti i antivirusni lijekovi (iako nisu zamjena za cjepivo!) Za razliku od cjepiva, koje upućuje naš obrambeni sustav kako da se odupre virusu, oni izravno napadaju virus.
 

Prejlada

Arsenal za simptome
Kad je posrijedi prehlada, za njeno suzbijanje stručnjaci prije svega preporučuju što manje napora i kretanja, uz mnogo odmora i sna, te izbjegavajte uzrujavanja. Simptomi i prehlade i gripe liječe s istim lijekovima. Lijekovi na bazi acetilsalicilne kiseline ublažavaju glavobolju, uhobolju i druge bolove, te suzbijaj vrućicu i otklanjaju nelagodnosti. No djeci, starijima te osobama s osjetljivom želučanom sluznicom, umjesto pripravaka acetilsalicilne kiselne preporučuju se pripravci paracetamola. Uz lako probavljivu prehranu, treba piti što više tekućine, kako bi se lakše izbacile izlučine iz dišnih organa. Najbolji su topli čajevi (kamilica, kadulja, majčina dušica) i juhe. Preporučuju se čajevi s medom i pripravci meda (propolis). Dodatne količine vitamina C poboljšat će tjelesne obrambene snage, a njegovoj učinkovitosti pridonose vitamin B skupine, pa se za jačanje tjelesne obrane preporučuju multivitaminski pripravci.

Važno je osigurati prohodnost nosnica za nesmetano udisanje zraka, jer disanje na usta pridonosi razvoju prehlade. Dobro je nekoliko puta dnevno, a osobito prije spavanja, udisati (inhalirati) paru slane vode ili otopine eteričnih ulja (planinski bor, metvica, majčina dušica). Para grije i vlazi sluznicu, te se smanjuje otok i time začepljenost nosa.

Ako je iscjedak iz nosa obilan, pomoći će kapi fiziološke otopine kuhinjske soli (0,9 posto) ili pripravci morske vode. Mladima se mogu davati male količine kapi za nos, ali ne dulje od pet dana. Maloj djeci kapi se ne preporučuju. Uostalom, ni stariji ne smiju suviše često i predugo koristiti kapi, jer onda imaju suprotan učinak (nosna sluznica još jače nabubri).

Antibiotici ne pomažu
kapi za nos treba ukapavati uvijek u ležećem položaju, zabačene glave, lako da su nosnice okomite na podlogu. Nakon ukapavanja, glavu treba zadržati u tom položaju nekoliko minuta, pa zatim nagnuti na lijevu i potom na desnu stranu. Kapi se samo tako dovoljno dugo zadržavaju na nosnoj sluznici.
Važno je prestati ili barem smanjiti pušenje, jer kod pušača i obična prehlada često preraste u upalu dišnih putova i upalu dušnica (bronhitis). Kod dugotrajnog kašlja preporučuju se blagi sirupi, posebice ako bolesnik ima žestoke napadaje kašlja. No, valja biti oprezan: kašalj ima zadaću da izbacuje sluz, pa ako sirup sprečava kašalj, sluz ostaje u plućima i može prouzročiti upalu pluća. Zapamtite! Velika je pogreška ako bolesnik sam liječi prehladu ili gripu antibioticima, jer oni uopće ne djeluju na viruse.

Antibiotici se primjenjuju tek ako prehlada ili gripa prerastu u bakterijske upale, primjerice upalu nosnih sinusa, dušnica i pluća ili upalu srednjeg uha, ali o uporabi antibiotika odlučuje samo liječnik.
 

Komentari