wavebreakmedia ltd/Shutterstock

Gripa i prehlada

Ako se razbolite tri ili više puta tijekom jedne zime, to je ozbiljan znak upozorenja da vam je oslabio tjelesni obrambeni sustav.

Dvije prehlade i jedan bronhitis godišnje - za odraslu osobu to nije ništa neobično. Barem tako vjerujemo jer smo neprestano izloženi različitim patogenim mikrorganizmima. U većini slučajeva organizam nepogrešivo prepozna neprijatelja i neutralizira njegov učinak, no katkada mikroorganizam svojim brzim učinkom pretekne obrambene mehanizme tijela. Ako se razbolite tri ili više puta tijekom jedne zime, to je ozbiljan znak upozorenja da vam je oslabio tjelesni obrambeni sustav.

Ako ste blijedi i umorni, prvo na što se sumnja je slabokrvnost, odnosno nedostatak željeza (sideropenična anemija). Uzroci ovog poremećaja su različiti: obilne menstruacije (koje može uzrokovati i nošenje spirale protiv začeća), prehrana s premalo željeza životinjskog podrijetla (kojega tijelo najbolje apsorbira). Alergije na grinje, prašinu i životinjske dlake uzrokuju kronične upale koje, ako potraju, mogu povećati osjetljivost sluznice dišnih putova. Potrebno je stoga smanjiti mogućnosti obolijevanja. Ako se ipak razbolite, nemojte oklijevati i što prije potražite liječničku pomoć.

Protiv gripe

Uzročnik gripe je virus iz skupine miksovirusa. Ova zarazna bolest prenosi se kašljanjem i kihanjem, a očituje se povišenom tjelesnom temperaturom, osjećajem iscrpljenosti, povećanim umorom.

Zaštita

Ako je epidemija gripe već uzela maha, kasno je za cijepljenje jer organizam na viruse postaje imun tek petnaest dana nakon cijepljenja. Ako niste cijepljeni, tada se od gripe pokušajte zaštititi izbjegavajući mjesta na kojima se okuplja mnogo ljudi.

Učinkovito liječenje

Za snižavanje povišene tjelesne temperature preporučuje se paracetamol, a možete uzimati aspirin ili ibuprofen ako ih podnosite. Osim što pomažu protiv povišene tjelesne temperature, ovi lijekovi imaju i analgetski učinak tako da ublažavaju bolove u mišićima, koji su obilježje gripe.

Za dobro zdravlje

Protiv upornog zimskog umora pomažu agrumi, koji su bogati vitaminom C, povrće zelenih listova i sušeno voće bogato magnezijem. Korisni su i biljni pripravci, primjerice oni s ginsengom.

Protiv bronhitisa

Akutna upala dušnica (bronha) vrlo je česta. Prvi znak upozorenja je kašalj, najprije suhi, a potom kašalj praćen iska-šljavanjem sluzi uz koji se često javi i povišena tjelesna temperatura. Većinom je uzročnik bolesti virus, ali na virusni bronhitis može se "nakalemiti" bekterijska infekcija pa se iskašljava gnojna sluz.

Zaštita

Osoba koja kašlje širi oko sebe milijune bakterija. Nastojte se stoga udaljiti od onih koji kašlju. Svaki kašalj liječite odmah čim se javi jer postoji opasnost da se razvije bronhitis. Svakako prestanite pušiti jer duhanski dim ozbiljno oštećuje sluznicu dišnih putova. Kod povećane osjetljivosti bronha, primjerice ako se radi o respiratornoj insuficijenciji, katkada se preporučuje i kineziterapija. Pri tome se posebnim vježbama potiče iskašljava nje sluzi koja se nakuplja u bronhima i koja postaje hranilište za bakterije. Kinezioteapeut će bolesnika naučiti kako će jutarnjim iskašljavanjem očistiti bronhe. U akutnom razdoblju bolesti kinezioterapija može olakšati iskašljavanje sluzi u toj mjeri da se gdjekada i ne treba liječiti antibioticima.

Učinkovito liječenje

U ljekarni možete potražiti sirup za olakšavanje iskašljavanja, ali ne sirup "protiv suhog kašlja", jer on suzbija kašalj pa će imati učinak suprotan od željenog. Ipak, piti mnogo tekućine (barem 2-3 litre dnevno) korisnije je od bilo kojeg sirupa za iskašljavanje.             

J.B.

Komentari