wavebreakmedia ltd/Shutterstock

Kraj zime ne znači kraj gripama i prehladama

Virus, uzročnik epidemije gripe, zna i iznenaditi kada se dogodi da ne pripada poznatoj skupini virusa koja se očekivala te godine.

Već ste pomislili kako ste uspješno prebrodili zimu. Napokon je opasnost od gripe prošla, ove vas zime nije vezala uz krevet i iscijedila vam zadnju kap snage. No tek što je oprez malo popustio, novi, nenadani val gripe već hara gradom.

Virus, uzročnik epidemije gripe, zna i iznenaditi kada se dogodi da ne pripada poznatoj skupini virusa koja se očekivala te godine. Najčešći simptomi gripe su povišena tjelesna temperatura čak do 40 Celzijevih stupnjeva, bolovi u mišićima ili zglobovima. Bolest zahvaća sluznicu gornjih dišnih putova, tegobe traju otprilike 4 do 5 dana, uz uporni kašalj i glavobolju. Rezultat ukupnog učinka svih ovih simptoma je potpuna iscrpljenost. Kako što prije obnoviti kondiciju i oporaviti se kad tjelesna temperatura zadobije normalnu vrijednost?

Živite mirno. Važno je ne pretjeravati neposredno nakon izlječenja. To ipak ne znači da treba otkazati sve obveze. Dovoljno je obavljati ih razumno s mjerom. Organizmu je potrebno najmanje osam sati sna kako bi se obnovila tjelesna energija potrošena tijekom dana.

Šetnja je jedan od najboljih načina da započnete povratak u uobičajeni ritam življenja, no treba izbjegavati preduge šetnje, a pri izlasku iz kuće treba se dobro odjenuti i posebno zaštititi glavu i vrat. Poželjno je šetati u najtoplije doba dana, između 12 i 14 sati, posebno ako je vrijeme sunčano. Za kišnog vremena i pri niskim temperaturama bolje je ostati kod kuće. Sport neka malo pričeka. Iako se redovito bavite sportom, bolje je odgoditi početak treninga jer su tjelovježba i sport nepoželjno opterećenje za organizam koji se oporavlja. Dopušteno je vježbati umjereno, u zatvorenom prostoru, kod kuće ili u dvorani za tjelovježbu. Vježbate li u dvorani, čuvajte se propuha, posebice u svlačionici, te promjene temperature pri izlasku na hladni zrak.

Kratki boravak na moru. Ako možete, priuštite si nekoliko dana uz more. Znatno ćete ubrzati oporavak jer je temperatura zraka na obali nešto viša, klima je blaga, a vlažnost zraka manja. Osim toga, zrak je čišći zahvaljujući vjetru. Bržem oporavku pridonosi i mir te ugodni okoliš. Posebice se boravak uz more preporučuje starijim osobama i djeci.

Hrana koja vraća tjelesnu energiju

Bržem i uspješnom oporavku znatno će pomoći prilagođena prehrana koje se treba pridržavati barem deset dana od nestanka simptoma. Preporučuju se namirnice bogate bjelančevinama, vitaminima i mineralima, s malom količinom masnoće. Treba ih pripremati tako da budu lako probavljive. Evo što se preporučuje:

Zajutrak

• Obrano mlijeko ili obrani jogurt

• Krekeri, keksi ili kriška biskvitnog kolača Doručak

• Voće, svježe iscijeđeni voćni sok ili vitaminizirani voćni sok

Ručak

• Tjestenina ili riža s umakom od rajčica začinjena maslinovim uljem i parmezanom

• Kuhano ili pečeno meso (pileća ili pureća prsa, nemasna teletina); nemasna šunka ili pršut

• Kuhano povrće po izboru

• Kruh

Popodnevni obrok

• Voće ili voćni sok Večera

• Tjestenina ili riža u nemasnoj juhi ili juha od povrća

Riba (list, brancin, orada, oslić) pečena ili kuhana, začinjena maslinovim uljem, limunom i peršinom ili drugim biljem; sir mozzarella, paški, livanjski ili ribanac; tvrdo ili meko kuhana jaja

• Sezonsko povrće, sirovo ili kuhano

Količina namirnica ovisi o spolu, godinama života i uobičajenim tjelesnim aktivnostima. U svakom je slučaju važno u danima nakon bolesti što prije vratiti izgubljenu tjelesnu energiju, a tome će pomoći i primjerene količine hrane.

Bolje je izbjegavati

Kako malaksalost i umor ne bi potrajali dugo nakon preboljene gripe te dodatno iscrpili organizam i olakšali ponovno obolijevanje, treba izbjegavati tjelesne napore, ali i stresne situacije. Izbjegavajte: Zadimljene prostore. Onečišćen zrak dodatno će nadražiti dišne putove iscrpljene bolešću i upalom, posljedicama virusa gripe. Pretrpane prostorije.

Mikroorganizmi poput onih koji uzrokuju prehladu vrlo se lako prenose zrakom. Stoga su pretrpani prostori izuzetno opasni. Otprilike deset dana nakon ozdravljenja treba ih izbjegavati jer je obrambeni sustav organizma još uvijek slab. Zbog toga prijeti opasnost od ponovnog obolijevanja od neke virusne upale, iako je preboljena gripa organizam učinila imunim na virus uzročnik

Šetnje su korisne, ali samo ako ste dobro odjeveni. Nemojte izlaziti bez kape i šala, i ne ostajte dugo na otvorenom, posebice ako je temperatura zraka niska. Nagle promjene temperature. Mislite na temperaturnu razliku kad izlazite iz kuće ili prelazite iz jedne prostorije u drugu.

J.B.

Komentari