Vitamini

Ubrzani tempo života i promjena životnih navika pridonijeli su činjenici da svakodnevnom prehranom u organizam ne unosimo dovoljnu količinu vitamina.

VitaminiUbrzani tempo života i promjena životnih navika pridonijeli su činjenici da svakodnevnom prehranom u organizam ne unosimo dovoljnu količinu vitamina. A svi znamo da su oni prijeko potrebni za odvijanje važnih tjelesnih funkcija - od razgradnje hrane i oslobađanja energije do rasta i razvoja organizma - i da njihov nedovoljan unos može uzrokovati lakše poremećaje u organizmu, a kod većih nedostataka može doći i do raznih oboljenja.

Sigurno se pitate kako je to moguće uz tako bogatu opskrbu voćem i povrćem tijekom cijele godine? Razlozi su brojni: od nedostatka vremena, volje, nedostupne cijene pa do nemarnosti. U situaciji kad biramo što ćemo pojesti, često prevagne ono što najviše volimo, ono što nam je najjednostavnije. Osim toga hrana, najčešće zbog načina pripreme i skladištenja, sadrži vrlo niske količine vitamina i zbog toga su proizvodi koji nadopunjuju prehranu vitaminima izuzetno potrebni i korisni.

Ponuda gotovih multivitaminskih proizvoda danas je iznimno raznolika: od namirnica koje su samo blago obogaćene vitaminima ili mineralima (sokovi, mlijeko i si.) do proizvoda s vrlo visokom koncentracijom vitamina i minerala (tablete, efervete i slično). Otprilike u sredini nalazi se grupa vitaminskih instant napitaka. S ciljem da se zadovolje potrebe organizma, vitaminski instant napici u svom sastavu sadrže razne osnovne vitamine, npr. vitamin E, vitamin C, nikotinamid, pantotensku kiselinu, vitamin BI, vitamin B2, vitamin B6, vitamin B12, folnu kiselinu.

Prilikom odabira proizvoda pozornost treba obratiti na količine vitamina koje su većinom prilagođene dnevnim potrebama organizma, no postoje i razdoblja kad nam trebaju pojačane doze: u trudnoći, za vrijeme rasta i razvoja, starosti. Sadržaj vitamina uvijek je jasno deklariran (većinom u 100 g proizvoda ili u drugoj prikladnoj količini koja se po preporuci koristi tijekom dana) te je i izražen kao postotak dnevno preporučene količine. A ovisno o tom broju, vitaminski proizvod može biti dopuna ili glavni izvor vitamina u prehrani.

Muči vas razlika između «umjetnih» i «prirodnih» vitamina, smatrate da vitamini koji su dodani nekom proizvodu nisu pravi te da nemaju dovoljnu kvalitetu i vrijednost? To je potpuna zabluda jer porijeklo vitamina je nevažno i za organizam nema nikakvih razlika sve dok se vitamini u proizvodu, odnosno namirnici stvarno nalaze u predviđenoj količini i sastavu.

  • vitamin E metabolizam masti, zaštitu organizma od slobodnih radikala, regulaciju rada spolnih žlijezda, smanjenje kolesterola.
  • vitamin C obrambene funkcije, sprečavanje krvarenja zubnog mesa, zaštitu organizma od slobodnih radikala nikotinamid izmjenu tvari, rad jetre i središnjeg živčanog sustava pantotenska kiselina rast i funkcioniranje tkiva, posebno kože.
  • vitamin B1 metabolizam ugljikohidrata i masti, stvaranje energije, rad mišićnog i živčanog sustava.
  • vitamin B2 stanični metabolizam, zdravi izgled i lijepu kožu vitamin B6 zdrav izgled noktiju, kože i kose.
  • vitamin B12 stanični metabolizam, stvaranje crvenih krvnih zrnaca, normalan rast i razvoj organizma.
  • folna kiselina stvaranje hemoglobina i nukleinskih kiselina, pravilan rast i razvoj djeteta tijekom trudnoće.

Komentari