SvetlanaFedoseyeva/Shutterstock

Priprema za dojenje

Majke diljem svijeta ovaj proces smatraju nečim najljepšim, stoga je vrlo važno da se pravilno pripremite kako bi i vi u potpunosti mogli uživati u ovom procesu.

U ovom članku ćemo vam objasniti kako se možete pripremiti za dojenje. Majke diljem svijeta ovaj proces smatraju nečim najljepšim, stoga je vrlo važno da se pravilno pripremite kako bi i vi u potpunosti mogli uživati u ovom procesu.

Na koji način se majka može pripremiti za dojenje?

Prije svega vrlo je važno da se dobro informirate o dojenju, to je najbolje raditi za vrijeme trudnoće kada imate vremena za sebe. Informirati se možete na razne načine, knjigama, različitim člancima u časopisima ili na internetu, te razgovorom sa drugim majkama. O ovom također možete naučiti puno na tečajevima za trudnice. Što više znate o tome kako početi i koje su prednosti dojenja, veže su šanse da u potpunosti uživate u njemu.

Bilo da razmišljate o tome ili ne, vaše trudno tijelo se samo priprema za dojenje. To je primarni razlog zašto vam dojke rastu za vrijeme trudnoće. Mliječni kanali se razvijaju, a isto vrijedi i za stanice koje proizvode mlijeko, uz to više krvi protječe vašim tijelom nego inače. No veličina vaših dojki nema ništa s time koliko će uspješno biti dojenje. Najbolji primjer tomu jest razbijeni mit od strane stručnjaka da žene sa manjim dojkama imaju manje količine mlijeka.

Da li majka mora očvrsnuti svoje bradavice prije dojenja?

Stručnjaci diljem svijeta napominju da nije potrebno dodatno dražiti bradavice kako bi one bile što čvršće. Hormonske promjene u tijelu će vaše dojke dovoljno pripremiti za dojenje. Nema potrebe za dodatnim draženjem ili trljanjem bradavica, na taj način ćete si samo nanijeti bol, a dojenje će biti otežano. Ako naučite svoje dijete da pravilno primi vašu dojku, to je najbolji način da spriječite osjetljivost i bol.

Koje proizvode majka treba kupiti?

Iako većina dodatnih proizvoda za dojenje nije potrebna, oni vam mogu pomoći da dojenje bude ugodno i prikladno:

  • Grudnjaci za dojenje – ovi grudnjaci su udobni i pružaju dodatan oslonac vašim uvećanim dojkama. Grudnjake trebate kupovati neposredno prije porođaja, kada vaše dojke dosegnu veličinu koju će zadržati duže vrijeme. Postoje i slučajevi gdje se veličina dojke udvostručila.
  • Prsluci za dojenje – prsluci za dojenje su dizajnirani posebno kako bi vam polakšali dojenje i ulinilo ga suptilnim. Neki prsluci su dizajnirani tako da mogu poslužiti i kao grudnjak
  • Jastuci za dojenje – ovo su posebno dizajnirani jastuci koji podržavaju vaše dijete dok dojite. Jastuci za dojenje mogu spriječiti kočenje vašeg vrata i ramena tijekom dojenja. Dizajnirani sa jednom svrhom, ovi jastuci će puno bolje pomoći vama i vašoj bebi da uživate u ovom predivnom osjećaju.
  • Ulošci za dojenje – normalno je da vaše dojke „cure“ za vrijeme sisanja, a može se dogoditi da se i dijete koji puta zagrcne te povrati mlijeko. Ovi ulošci će vašoj odjeći pomoći da ostane suha.
  • Pumpe za dojenje – čak i ako ne planirate izdajati mlijeko redovito, ovo pumpe mogu biti vrlo korisne. Kako bi si olakšali naglo bujanje dojki, jednostavno izdojite mlijeko.
  • Postoje još razni drugi dodaci koje će vam olakšati dojenje i učiniti ga najljepšim osjećajem na svijetu. Sve što trebate učiniti jest malo „prosurfati“ internetom i pronaći te dodatke te si olakšati dojenje.

J.B.

Komentari