Celulit - kako i zašto nastaje?

Celulit je masno tkivo koje se nakuplja na točno određenim dijelovima ženskog tijela (bedrima, stražnjici...

Ukloniti celulitCelulit je masno tkivo koje se nakuplja na točno određenim dijelovima ženskog tijela (bedrima, stražnjici ,ponekad oko koljena). Celulit nije klasična bolešću. Ipak, već neko vrijeme liječnici, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, priznaju da te masne naslage mogu smanjiti kvalitetu života jednako kao neka druga bolesti. Već duži period se celulitom bave i stručnjaci, nastojeći proučiti mehanizam njegovog nastajanja i razvoja.

Zašto nastaje celulit?
Pored naslijeđa (kakva majka takva kći), najveću odgovornost za nastanak celulita snose ženski spolni hormoni estrogeni. Oni su uzrok zbog kojega se stvaraju nakupine suvišnih masnoća, posebno kad je riječ o celulitu koji nastaje nakon poroda ili dojenja. Izračunato je da dijete majku "košta" najmanje 80.000 kalorija. Gdje će ih majčino tijelo naći, ako ne u rezervama tkiva? S djecom ili bez djece, danas 90 posto žena, pa i onih mršavih, imaju naslage na bokovima kojih se najteže riješiti.

Zašto neke žene nemaju celulit?

U 10 posto žena koje imaju vitku stražnjicu sličnu onoj u muškaraca, ključnu ulogu imaju hormoni. Ovako građeni organizmi lakše eliminiraju štetne sastojke koji se nakupljaju i kod drugih stvaraju celulit.

Masno tkivo celulit

Može li se celulit naglo pojaviti?
Da, i za to u uglavnom odgovorni hormoni. Pogrešno dozirana kontracepcijska pilula, trudnoća, PMS, loše regulirana menopauza... Sva ta stanja mogu biti uzrok debljanju. No, i protiv ovakvog celulita postoje prikladna sredstva. Uzroci su i nedovoljno kretanje, stres... Tijelo, naime, na agresiju reagira tako da se nastoji obraniti prikupljajući energiju. Ipak, bilo o kakvom obliku celulita da je riječ, on ne bi smio postati ženina opsesija. Ne smijemo podleći onome što nas okružuje - mršava, tanka tijela. Drastične dijete se ne preporučuje nikome.

Postoje li različite vrste celulita?
Da. O stupnju uznapredovalosti celulita ovisi i način na koji ga se rješavamo. Postoji celulit koji nastaje već u pubertetu. To je najuporniji oblik, koji se opire svim metodama. Jedini učinkovit način da ga se riješite jest liposukcija. Postoji zatim celulit koji dobivamo nakon debljanja, ubrzanog ili sporog, svejedno. Taj oblik celulita prilično se lako uklanja ako mu se ne dopusti da se "ukorijeni". Primjerenom prehranom, sportom i lokalnim tehnikama, dobri rezultati postižu se prilično brzo.
 

Komentari