Strije - što su, i kako ih se riješiti?

Ružičaste pruge koje se pojavljuju na određenim mjestima na tijelu žene, posljedica su blagoga ali vidljivog slabljenja tkiva.

Ružičaste pruge koje se pojavljuju na određenim mjestima na tijelu žene, posljedica su blagoga, ali vidljivog slabljenja tkiva. Načini na koje se strije mogu smanjiti ili u potpunosti ukloniti ovisi koliko su duboke. Obično se javljaju na području grudi, bokova, stražnjice, nešto češće stvaraju problem na nogama i donjem dijel trbuha.

Strije nastaju pucanjem vlakana kolagena i elastina, bez kojeg koža gubi elastičnost. Strije mogu biti pliće ili dublje brazde na koži, dugačke nekoliko milimetara pa sve do nekoliko centimetara.
Jednom kad se pojave, te ružne promjene na koži, jako ih je teško potpuno odstraniti.

Genetska predispozicija jako utječe na njihovo pojavljivanje, ukoliko su vam strije imale baka i majka velike su šanse da će se i vam pojaviti s godinama. Mogu se pojaviti u pubertetu, kod trudnica ili kod naglog mršavljenja ili debljanja.

Nanošenje posebne kreme
Najvažnije je kad primijetite pojavu najsitnijih znakova strija da počnete s tretiranjem tog dijela kože s proizvodima protiv strija. Masaža posebnim proizvodima namijenjenim ovoj problematici neće odstraniti duboke strije, ali će spriječiti daljnje pucanje i dublja oštećenja kože. Proizvodi protiv strija potiču površinsku cirkulaciju, a u dermi potiču proizvodnju elastina i kolagena: koža postaje elastičnija, napetija te se sprječava pojava plavo-ljubičastih crta. Laganim pokretima umasirajte sredstvo protiv strija dva puta, ujuto i navečer i ostavite da ga koža potpuno upije.

Mikroinjekcije
To je najučinkovitiji način za ublažavanje izraženih strija te za prevladavanje onih koje su se tek pojavile. Injekcije se daju vrlo tankom iglom, duž cijele strije. Koriste se tvari koje potiču proizvodnju elastina i kolagena.

Tretman glikolnom kiselinom
Tretman glikolnom kiselinom se često primjenjuje uz mikroinjekcije. Glikolna kiselina izaziva blagi peeling, ljuštenje površinskog sloja kože, i potiče obnavljanje stanica tog sloja. Na taj se način postupno smanjuje brazda strije. Tretman glikolnom kiselinom može se izvoditi i kao zasebni tretman ako je riječ o vrlo blagim i jedva vidljivim strijama.

Koža bez strija

Komentari