Depilacija

Proljeće je vrijeme kada polako odbacujemo tešku zimsku odjeću koja je do sada skrivala nedostatke našeg tijela.

Proljeće je vrijeme kada polako odbacujemo tešku zimsku odjeću koja je do sada skrivala nedostatke našeg tijela. Dok smo zimi mogli i zažmiriti na pokoju suvišnu dlačicu, proljeće nas tjera da se češće i brižljivije depiliramo. Na raspolaganju su nam brojni postupci, od klasičnog žileta do elektrolize, prilagođeni određenim područjima tijela i osjetljivosti kože.

Kod odabira metode zapamtite da depilacija s vremenom čini kožu osjetljivom. Zato je važno držati se nekih pravila:

  • 24 sata nakon depilacije ne plivajte u bazenima
  • ne nanosite parfimirane losione, već blaga dezinfekcijska sredstva
  • ne izlazite se pretjerano suncu
  • ne tuširajte se prevrućom vodom

Depilacija voskom

Brijaći aparat
Plus- Higijenski je, praktičan, brz i ekonomičan, pa se rabi za depilaciju nogu, prepona, ruku i pazuha.
Minus - Za manje od 48 sati počinju rasti nove, još tvrde i tamnije dlačice (jer nisu stigle posvijetliti na suncu). Kako - Odaberite brijaći aparat posebno namijenjen ženskom tijelu. Toplom vodom operite područje koje želite depilirati i nanesite kremu ili pjenu za brijanje. Nakon postupka namažite to područje s dovoljno hidratantne kreme ili losiona.

Kreme za depilaciju
Plus - Načinjene su na bazi derivata sumpora i uništavaju dlaku ne djelujući na korijen. Namijenjene su depilaciji ruku, nogu, trbuha, pazuha i lica. Današnje kreme za depilaciju s dodacima za vlaženjc i smirenje kože rijetko će iritirati depilirani dio. Dovoljno je slijediti upute za uporabu.
Minus - Rezultati depilacije traju od tri do tjedan dana.
Osjetljiva koža teško podnosi kreme za depilaciju. Nakon depilacije dugo i temeljito ispirite depilirano mjesto, a zatim nanesite obilan sloj hidratantne kreme.

Električni epilator
Plus- Ti su aparati znatno uznapredovali od vremena prve pojave pa su epilatori nove generacije prilagodljivih brzina koje omogućavaju odstranjivanje čvršće i tanje, dulje i kraće dlake. Odstranjuju i korijen dlake pa nove dlačice nisu tako oštre kao poslije brijanja.
Minus - Neposredno nakon depilacije koža je puna crvenih točkica i nije za pokazivanje. Osim toga, električni epilatori dovode do urastanja dlake pod kožu. Kako - Da biste odstranili urasle dlake, masirajte se svakodnevno pod tušem tvrdom rukavicom od strune ili svakoga dana (osim dan prije i poslije depilacije) nanosite na kožu kremu ili losion koji otvara pore, kako se one ne bi zatvarale nad dlakom.

Uklanjanje dlačicaTopli vosak
Plus - Kada je riječ o trajnosti rezultata depilacije, vosak je medu dosad spomenutim sredstvima na prvome mjestu. Obično nove dlake izrastu tek nakon mjesec dana, a nakon depilacije voskom koža ostaje glatka jer se odstranjuje gornji sloj mrtvih stanica.
Minus - To je bolan način depilacije i nije za osobe kojima lako pucaju kapilare. Voskom možete i opeci ili nadražiti kožu. Primjenjuje se kada dlaka naraste do određene veličine pa neko vrijeme morate hodati i neuredni.
Primjena voska kod kuće

  • Dobro operite noge da odstranite kremu i masnoću, a na kraju ih pospite bebi puderom.
  • Zagrijte vosak do gustoće meda, ali pazite da ne tkanine, poravnavajući je dlanom.
  • Kada vosak postane poput karamela, ali ne sasvim tvrd, povucite traku naglim pokretom u smjeru suprotnom od rasta dlaka, pridržavajući kožu drugom rukom.

Elektroliza
Plus - To je jedina trajna tehnika depilacije. Pomoću vrlo tanke igle strujom se prodire do korijena dlake i onemogućuje njegovo hranjenje.
Minus - Postupak nije bolan ako ga izvodi stručnjak, no svakako je vrlo težak. Skup je i zahtijeva mnogo vremena i upornosti, jer treba više puta djelovati na istu dlaku. Definitivna depilacija nogu tako može zahtijevati i dvije godine.
 

Komentari