vgstudio/Shutterstock

Pet stvari koje biste trebali znati o higijenskim ulošcima

Postoje stvari koje nam nisu poznate o higijenskim ulošcima, a mogu štetno djelovati na organizam.

Koristimo ih svaki mjesec, nekada više, nekada manje. Osim toga, higijenski su ulošci bolje kvalitete nekad preskupi za naše mogućnosti i za činjenicu da bez njih doista ne možemo, međutim neke informacije o njima vjerojatno nikada do sada niste ni pročitali. Uvijek ih moramo nositi u torbi ili ruksaku, jer oni dani u mjesecu nekada dođu sasvim neočekivano.

1. Većina uložaka sadrže dioksine, ostataka od izbjeljivanja pamuka koji se koristi u izradi. Dioksini su poznate kancerogene tvari koje direktno upijaju u krvotok bez pročišćavanja u kontaktu s kožom.

2. Dioksini također smanjuju razinu magnezija u tijelu, koje mogu dovesti do drastičnog pada razine ovog vrlo važnog minerala. Magnezij je potreban u tijelu kako bi mozak i žičani sustav normalno funkcionirao, postoji još bezbroj drugih pozitivnih djelovanja magnezija na organizam.

3. Pamuk koji se koristi u izradi uložaka i tampona je debelo premazan s pesticidima. Kao i dioksin ova kemikalija se također upija u krvotok preko kože. Istraživanja su pokazala velike probleme i bolesti uzrokovane ovim sastojcima.

4. Ovi pesticidi mogu uzrokovati hormonske poremećaje, čak i u malim količinama.

5.Tamponi mogu uništiti floru ženskog tijela, jer su pogodni za razvoj brojnih štetnih bakterija.

Kako izbjeći da korištenjem higijenskih uložaka ne naštetite organizmu je isključivo korištenje higijenskih uložaka koji su izrađeni od organskog pamuka. Preporuka vodećih svjetskih ginekologa je da se za vrijeme mjesečnice koriste higijenski ulošci, a ne tamponi. Primjena tampona može poremetiti floru i uzrokovati razvoj bakterija. Korištenjem uložaka, a ne tampona izbjeći ćete i TSS (Toxic Shock Syndrome).

Komentari