Razlozi zašto mjesečnica kasni

Osim trudnoće, nekoliko je drugih razloga zbog kojih mjesečnica može kasniti.

Jedan od najčešćih razloga kašnjenja mjesečnice je trudnoća. Normalno je da mjesečnica kasni zbog nekoliko razloga, stoga nema potrebe odmah zaključiti da ste trudni. Vaš ciklus može biti neredovit iz mjeseca u mjesec - ovo znači da je zadnji mjesec vašeg ciklusa dug 24 dana, a drugi mjesec može imati i do 32 dana. Ako se vaša mjesečnica nije pojavila na vrijeme, to može značiti da vaše tijelo nije završilo ciklus.

Izostanak menstruacije
stefanolunardi/Shutterstock.com

Ozlijeđeni ste ili bolesni

Ako vaše tijelo nije u dobrom stanju, tada niste sposobni da iznosite trudnoću. Vaše će tijelo ovulirati kada se počnete opet osjećati dobro. Ovo stanje također može uzrokovati preskakanje ili odgađanje mjesečnice. Mjesečnica kasni upravo zbog toga što vam je organizam već dovoljno slab da bi normalno funkcionirao, te pokušava svu energiju iskoristiti za vaše ozdravljenje.

Stres

Vaše tijelo ispušta jajašce iz jajnika s ciljem da bude oplođeno, a ako ste u to vrijeme zabrinuti ili rastreseni, vaše će tijelo sačekati dok ne budete emocionalno spremni. Stres može utjecati na to da ovulirate kasnije nego inače, a to vrijeme se može kretati od jednog do nekoliko tjedana, pa čak i nekoliko mjeseci, u ekstremnim slučajevima. 

Ne jedete dovoljno ili se previše forsirate tjelovježbom

Budući da bi svaki aspekt života trebao biti u nekoj ravnoteži, tako i premalo hrane, odnosno previše tjelovježbe može utjecati na vaše sveukupno zdravlje. Ako se vaše tijelo previše forsira tjelovježbom, tada je vrlo mala mogućnost da zatrudnite. Može se dogoditi da vam mjesečnica kasni, da je neredovita, pa čak i da je nema, sve dok se tijelo ne vrati u normalu. Isto tako, često nagli gubitak kilograma ili nedovoljan unos hranjivih namirnica može izazvati reakciju u vašem tijelu koja će rezultirati izostankom mjesečnice, posebice ako ste osjetljiviji na promjene. Potrebno je naći ravnotežu i pokušati se iste držati.

Uzimanje lijekova

Još jedan od razloga zbog kojega može doći do kašnjenja, tj. izostanka mjesečnice jest uzimanje određenih lijekova. Međutim, uzimanje lijekova kao i drugi navedeni razlozi mogu uzrokovati bilo kakvu drugu promjenu u vašem ciklusu, pa tako i produljenje trajanja mjesečnice, povećanje njezine učestalosti ili neke druge promjene.

Važno je, svakako, naglasiti, da je potrebno obratiti se liječniku ako dođe do produženja ciklusa, kako bi otklonili sve sumnje i ustanovili koji je razlog izostanka mjesečnice.

Komentari