Irenegoeleven/Pixabay

Osnove dnevnog spavanja za bebe

Spavanje preko dana je potrebno djeci jer noćni san nije dovoljan za njihov organizam.

Spavanje je neophodna za malu djecu čiji se mali umovi i tijela razvijaju vrlo brzo i neobično. Spavanje preko dana je potrebno djeci jer noćni san nije dovoljan za njihov organizam. Uravnoteženo i redovito spavanje preko dana će im dati dovoljno energije kako bi im um i tijelo radilo savršeno.

Dajte sve od sebe kako bi svoje dijete naučili da je cjelonoćni san neophodan i kako postoji vrijeme kada moraju na spavanje. Imajte na umu da temperament djeteta i njegov prirodni ritam određuje kada je vrijeme za spavanje i gdje. Neke bebe vole duga cjelodnevna drijemanja, dok druga djeca vole više kratkih drijemanja.

Koliko puta dnevno dijete treba na spavanje?

Novorođenče bi trebalo spavati u komadu od dva do četiri sata, bez obzira radi li se o danu ili noći. U ovoj fazi djetetovog odrastanja, ne trebate očekivati da će dijete imati neki dobro uhodani ritam spavanja. Jednostavno dozvolite svom djetetu da spava onoliko koliko mu je potrebno.

Kada vaše dijete napuni šest tjedana života, vaše dijete bi trebalo imati puno čvršći dan. U ovom razdoblju vaše dijete će spavati duže no puno rjeđe. Također u ovom razdoblju vaše dijete će trebati spavati sva do četiri puta preko dana.

Kada vaše dijete bude u razdoblju između trećeg i četvrtog mjeseca života, već ćete moći vidjeti neki uhodani raspored dnevnog spavanja. Ovo je vrlo dobro razdoblje da taj raspored prilagodite sebi i svojim potrebama.

U šestom mjesecu života vaše dijete će trebati dva do tri spavanja preko dana, jedno u jutro, jedno u ranom poslijepodnevu, i jedno u kasnijim poslijepodnevnim satima.

Od devetog do dvanaestog mjeseca velika većina beba padne na dna spavanja dnevno, s time da je jedno ujutro a jedno poslijepodne.

Kada vaše dijete napuni osamnaest mjeseci ono će se odviknuti jutarnjeg spavanja no držat će se poslijepodnevnog drijemanja. Ovaj ritual može potrajati do treće ili četvrte godine života.

Ovo su neki ustaljeni rasporedi beba, no nisu sva djeca jednaka. Svako dijete ima svoje jedinstvene navike spavanja.

Kako započeti sa redovitim rasporedom spavanja?

Kada vaše dijete napuni tri ili četiri mjeseca života, tada može polako početi sa razvijanjem rasporeda spavanja koji su usklađen sa njegovim prirodnim ciklusom spavanja.

Neki od početnih koraka kojih se trebate držati prilikom početka sa redovitim rasporedom spavanja su:

  • Čitajte znakove – vrlo je važno da pratite znakove i navike pred spavanja vaše djece. Neka djeca prije spavanja počinju trljati oči ili počnu biti nervozna u kasnim prijepodnevnim satima. S druge strane neka djeca zaspu nakon ručka ili u automobilu u ranim poslijepodnevnim satima. Još jedna znak na koji trebate paziti jest da uspijete primijetiti razliku u koncentraciji djeteta i promjenama raspoloženja kada duže, a kada kraće spava. Još jedan od savjeta stručnjaka je da zapisujete znakove koje vaša djeca pokazuju pred spavanje tjedan ili dva za redom. Na ovaj način ćete moći proučiti navike vašeg djeteta prije spavanja, i samim time bolje upoznati vaše dijete, te mu prema tome složiti raspored koji će mu najbolje odgovarati. Najbolji primjer za to je da ako vaše dijete postane razdražljivo i spremno za spavanje oko 10 ujutro, vi ga možete malo prije 10 staviti na spavanje. Počnite s time da ga stavite na spavanje 15-20 minuta prije nego što se prvi znakovi umora počnu pojavljivati. Nahranite ga, presvucite prljavu pelenu, ušuškajte ga nježno, ugasite svijetlo i izbjegavajte bilo kakve zvukove. Na ovaj način će vaše dijete spavati prije nego što postane preumorno i radražljivo.
  • Držite se rasporeda – prilikom učenja spavanja dosljednost je vaš najveći saveznik. Vrlo je važno da svaki dan dijete stavljate na spavanje u gotovo isto vrijeme. Ako ne stvorite pravilnu rutinu i vaše dijete jedan dan stavite spavati oko 15:00 sati, a drugi dan odmah nakon ručka, ono će imati velikih problema sa spavanjem, a samim time ćete i vi imati problema s time. Pokušajte izbjegavati ili odložiti sve aktivnosti koje mogu poremetiti prirodni tijek spavanja vašeg djeteta. Ako neka aktivnost koja uključuje vaše dijete se odvija taman kada mu je vrijeme za spavanje tog dana, pokušajte odložiti tu aktivnost za neki kasniji termin. U slučaju da je vaše dijete u jaslicama u vrtiću preko tjedna, ono će imati neki svoj uhodani raspored spavanja, pokušajte se držati tog rasporeda i kad ono nije u vrtiću. Na ovaj način vaše dijete neće imati problema sa spavanjem, a i vi ćete moći obaviti puno posla doma.
  • Nemojte se previše uzrujavati ako dođe do promjene u rutini spavanja – nema razloga brizi. Ako ne uspijete uskladiti sve kućanske poslove i neke obaveze sa redovitim dnevnim spavanjem vašeg djeteta, ovo se pogotovo odnosi na majke koje imaju više djece, ne morate se previše uzrujavati. Životni događaji će svakako ponekad zahtijevati da dođe do promjena u rasporedu spavanja vašeg djeteta, i ako vaše dijete ne može s vremena na vrijeme ići spavati kada mu je vrijeme, nije kraj svijeta. Ako imate već dobro uhodanu rutinu i raspored spavanja na koju se možete osloniti, vrlo lako se možete vratiti u nju nakon svih prekida.

Otkrivanje koji je najbolji način i raspored spavanja vašeg djeteta će pred vas staviti neke kušnje i upozorenja, te će se mijenjati kako vaše dijete postaje starije i kako mu se organizam mijenja. Vrlo je važno da s vremenom postanete prilagodljivi prema snom i navikama vašeg djeteta, te da ih mijenjate s vremena na vrijeme.

Razvijanje rituala spavanja

Nekoliko malih rituala pred spavanje je zapravo jako dobra ideja, i upravo zbog toga se preporučuje da ih prakticirate prvenstveno pred noćno spavanje. Na ovaj način ćete polako nekim navikama smirivati svoje dijete i davati mu podsvjesne signale da je sada došlo vrijeme spavanja. Vaše dijete će se pomoću ovih rituala polako i postepeno smirivati, a samim time će imati duži i kvalitetniji san, te će brže zaspati.

Rituali za dnevno spavanje ili drijemanje mogu biti kraći i jednostavniji od onih pred spavanje. Neki od tih rituala mogu uključivati pričanje priče, pjevanje pjesmice ili pak maženje. Jednom kada razvijete pravu rutinu i kada je se budete držali, tada ćete oboje uživati. Ovdje je vrlo bitno da budete dosljedni i da se držite te rutine što više možete.

Nekoliko praktičnih savjeta za dnevno spavanje

  • Prilikom stavljanje djeteta na spavanje u krevetić, pobrinite se da oko djeteta nema nekih predmeta koje mu mogu odvući pažnju kao što su šarene dekice, igračke i slično.

  • Pidžame nisu neophodne, no ipak se pobrinite da je vaše dijete odjeveno u udobnu odjeću koja nije ni prelagana ni preteška.

  • Igranje prije spavanja treba biti tiha. Izbjegavajte glasne zvukove i igrajte se tako da se vaše dijete smiri.

  • Ako ste u mogućnosti, stavljate svoje dijete da spava na istom mjestu gdje spava preko noći, bit će mu lakše zaspati jer će ga to mjesto asocitati na spavanje.

  • Nemojte čekati da vaše dijete postane preumorno prije nego što počnete sa ritualima pred spavanje. Može se dogoditi da vaše dijete neće moći zaspati što svakako želite izbjeći. Ako vaše dijete ne voli ići spavati, nemojte okrivljavati sebe za to. Imajte na umu da je svako dijete jedinstveno i neko voli više spavati, neko manje. Ako vam se neka od prijateljica pohvali da njezino dijete spava i po tri sata u komadu preko dana, a vaše dijete samo 20 minuta, nemojte se uzrujavati, to nje prirodni ritam spavanja vašeg djeteta.

J.B.

Komentari