Unsplash/Pixabay

Osjetljivost koljena

koljena su inače „tihi“ zglob, no žene su zbog svoje građe uvijek bile izloženije boli u koljenu.

koljena su inače „tihi“ zglob, no žene su zbog svoje građe uvijek bile izloženije boli u koljenu. Ovaj problem sve više zahvaća žene zbog velike razlike u tjelesnoj građi žene i muškarca. Stručnjaci smatraju da je za ovaj visoki postotak razlog taj, što se sve više žena bavi sportom u zadnje vrijeme.

Ženska koljena su razvile jednu vrstu deformacije koja se nazivaju X-koljena. Građa ženske zdjelice je drugačija od muškaraca, stoga su koljena skupljena dok se gležnjevi udaljavaju. Kod muškaraca su svi dijelovi noge posloženi okomito, i to im daje otpornost i čvrstinu. Žene još uz sve to imaju i slabiju mišićnu masu i kraće noge. Kada bi usporedili muškarca i ženu iste težine, kod žene bi mogli zamijetiti više masnog tkiva. Iz ovog sljeduje da su ženska koljena osjetljivija na napore zbog manjka mišićne mase.

Visoke potpetice su još jedna od glavnih uzroka bolova u koljenima. U koljenu dolazi do iskrivljenja pokušavajući održati ravnotežu tijela. Koljeno je tada u neprirodnom položaju što može dovesti do ozbiljnijih oštećenja zgloba u koljenu.

Kako bi koljeno funkcioniralo, ono se sastoji od više struktura. Ako dođe do oštećenja bilo kojeg od ovih strukturnih dijelova, tada se javlja često oštra bol, zbog koje se ne možete normalno kretati.

Kako bi vam pomogli u ovom problemu, za vas smo priredili par savjeta kako da zaštitite svoja koljena:

  • Vrlo je važno da izgubite prekomjerne kilograme, no brze dijete su još opasnije. Ako naglo izgubite kile, bez da ojačate mišićnu masu bol će postati još veća.

  • Ako s bavite sportom, koristite štitnike za zglobove, oni će uvelike pomoći da ne ozlijedite koljeno.

  • Izbjegavajte nepotrebna čučanja, te nemojte savinuti koljena kad sjedite. Ovo su položaji u kojima dolazi do naprezanja i oštećenja čašice.

  • Izbjegavajte previsoke potpetice.

  • Ako osjetite i najmanju bol u koljenu, posjetite liječnika. Koljeno je zglob koji uopće ne bi trebao boljeti.

J.B.

Komentari