Trzajne ozljede vrata

Iako se na prvi mah ne učine opasnim nagli trzaj vrata može uzrokovati tjedne, pa čak i dugotrajnije bolove.

Iako se na prvi mah ne učine opasnim nagli trzaj vrata može uzrokovati tjedne, pa čak i dugotrajnije bolove. Trzajne ozljede vrata obično nastaju kod automobilskih nesreća, čak i kod manje prometne nesreće u kojoj su se vozila kretala manjom brzinom.

Obično se radi o nesrećama u kojima je auto udaren straga, što za posljedicu ima da tijelo ide naprijed, a glava ostaje zabačena prema natrag. Ako automobil nakon toga udari u auto ispred sebe, glava se ponovno kreće prema naprijed što udvostručujući trzajni učinak.

Kod ovakvih ozljeda žene su ugroženije, jer im je glava jednako teška kao i muškarcima, ali vratni mišići slabiji i manje sposobni reagirati na tako nagli pokret.

Najveća opasnost kod trzajnih ozljeda vrata je ta da ih se u početku lako može previdjeti. Blago ukočen vrat mnogi će zanemariti. Ozljede vrata nastale trzajem obično osjetite drugi dan, kada se pojavi bol. Bol se može proširiti preko ramena i niz kralježnicu, a u rukama možete osjećati trnce. Neke od posljedica su i glavobolje i poremećaji vida.

Istraživanja su pokazala da ako je došlo do većeg trzaja bol može potrajati i do godinu dana. Ako sumnjate na trzajnu ozljedu potražite liječničku pomoć kako bi izbjegli dugotrajnije posljedice.

Trzajna ozljeda
 

Komentari