Vasaleks/Shutterstock

Opasnosti za bebu skrivene u vašem domu

Roditelji se trebaju od samog početka informirati kako svoj dom učiniti sigurnijim mjestom za njihovog malog anđela.

Za roditelje novorođenčeta nema puno posla kako bi ono bilo sigurno u vašem domu. U ovom periodu života dijete je premlado da bi došlo u ikakve po život opasne situacije. Ono ne može pritisnuti gumbe ili se penjati po kolijevci, a i ima još nekoliko mjeseci prije nego što dođe u doticaj sa stepenicama.

No, svejedno ipak nije prerano da vam sigurnost vašeg djeteta bude prioritet u životu. Čak i prije nego što vaše dijete dođe na svijet, možete se informirati i naučiti neke korisne savjete kako se nositi sa skrivenim opasnostima za vaše dijete koje se nalaze u vašem domu.

Za vas smo priredili osam potencijalnih mjesta i područja na koje morate obratiti dodatnu pažnju kako bi vaše dijete imalo sigurno i sretno djetinjstvo:

Okruženje za spavanje

Kako bi u potpunosti smanjili opasnost koja prijeti vašem djetetu od SIDS-a (sindrom iznenadne dojenačke smrti), stavite u krevetić vašeg djeteta tvrd madrac,te ga uvijek stavite da spava na leđima. Nemojte dozvoliti da vaše dijete spava s ničim što je mekano, kao što je jastuk, igračke, debeli pokrivač. Topla odjeća za spavanje ili vreća za spavanje je puno sigurnije od deke sa kojom si ono nehotično može prekriti glavu i spriječiti dotok zraka. Odbojnici u krevetiću nisu prihvatljivi iz istog razloga kao i dekica. Pobrinite se da madrac odgovara dimenzijama krevetića kako dijete ni u jednom trenutku ne bi upalo između stranice krevetića i madraca. Dobro provjerite da kolijevka nema niti jedan strgani ili izgubljeni dio, ili pak ikakva veća oštećenja veća od dna bočice za vodu.

Područje za presvlačenje

Čak i najmanja djeca mogu pronaći način da se otkotrljaju sa stola za presvlačenje ako ga na trenutak ostavite bez nadzora. Prilikom kupovine potražite stolove koji imaju zaštitne ogradice sa svih strana, ili pak možete dodati samo zaštitne ogradice na stol za presvlačenje. S druge strane, čak i ako postoji ta zaštitna ograda, ni u jednom trenutku ne ostavljajte dijete samo (telefonski poziv i zvono na vratima može pričekati nekoliko trenutaka). Dijete možete presvlačiti i na krevetu ili podu kako bi u potpunosti uklonili rizik od pada sa velike visine.

Vrijeme kupanja

Bilo da kupate dijete u specijalnoj kadi za djecu, umivaoniku ili običnoj kadi, nikad ga nemojte ostaviti bez nadzora, ni za trenutak. Jednom kada dijete nauči samostalno sjediti, sjedalica za kupanje može se činiti kao dobra dodatna sigurnost, no nemojte se previše oslanjati na nju. Veliki broj djece se utopio nakon što je skliznulo iz ove sjedalice. Sigurno ne želite da i vaše dijete bude dijelom te statistike.

Teški i predmeti

Veliki broj predmeta kao što su okviri za slike, keramičke figurice bi trebali maknuti od stola za presvlačenje (pa čak bi ih bilo dobro udaljiti od djeteta općenito) i krevetića kako ne bi slučajno palo na vaše dijete. Nikad ne znate koliko su čvrsti čavli koji drže sliku.

Namještaj za djecu u nesigurnom okruženju

Kolijevke i stolove za presvlačenje držite što dalje od prozora, prozorskih pragova i predmeta koji vise kako bi spriječili da se vaše dijete ne uguši, udavi ili pak da ne ispadne kroz prozor.

Nestabilni kućni namještaj

Dobro osigurajte visoke i nestabilne dijelove vašeg kućnog namještaja (uključujući bijelu i crnu tehniku) za zid. Ovo vrijedi pogotovo ako živite u području gdje se često događaju potresi ili pak ako imate stariju djecu (ili mlade goste) koji jako uživaju u penjanju po namještaju.

Krivnja odraslih

Kada držite novorođenče u svom naručju, i ako se spotaknete to može završiti jako kobno, ne toliko za vas, koliko za novorođenče. Kako bi spriječili padove, trebate nabaviti što više noćnih lampi, pokušati ljepljivom trakom osigurati tepihe, spriječiti jurnjavu po podu, te popraviti ili ugraditi rukohvate na stubištu.

Vatra

U svaku prostoriju vašeg doma trebate ugraditi funkcionalan detektor dima. Nemoj zaboraviti na hodnike, potkrovlje, terasu i slično. Ako je vaš detektor dima stariji od deset godina, pravo je vrijeme da ga zamijenite. Bilo bi jako poželjno da u svom domu imate barem jedan aparat za gašenje požara na svakom katu i pokušajte nabaviti detektor ugljičnog dioksida u neposrednoj blizini soba u kojima spavate. Gušenje ugljičnim dioksidom je jedna od najčešćih uzročnika smrti u svijetu.

J.B.

Komentari