sasint/Pixabay

Najčešća pitanja liječniku o kontracepciji

Liječnici i stručnjaci već godinama potiču ljude da se što više informiraju o kotracepciji.

Liječnici i stručnjaci već godinama potiču ljude da se što više informiraju o kotracepciji. Upravo zbog toga smo za vas priredili članak u kojem ćemo vam odgovoriti na tri pitanja koja ljudi postavljaju liječnicima o kotracepciji. 

Nije li dugoročno uzimanje oralne kontracepcije opasno po zdravlje?

Pitanje odražava sumnje da dugogodišnje uzimanje pilule s hormonima može potaknuti nastanak raka dojke. U proteklih 30 godina o tome su provedena doista brojna istraživanja. Unatoč kontradiktornim zaključcima, ni jedno istraživanje nije moglo dokazati izravnu vezu raka dojke i pilule. S druge strane, dokazano je da pilula smanjuje opasnost od raka jajnika. Dvadesetak ispitivanja jasno je pokazalo da se taj rizik smanjuje i do 40 posto, a djelovanje traje čak deset do petnaest godina nakon prestanka uzimanja pilule. Isto vrijedi i za rak endometrija (sluznica maternice). Mogućnost nastanka te vrste raka smanjuje se uzimanjem oralne kontracepcije za 50 posto. Pilula štiti i od drugih ginekoloških problema, kao što su endometrioza i ciste jajnika.

Treba li s godinama promijeniti vrstu pilule?

Nova pilula često zahtijeva vrijeme prilagodbe. Ako vam vaša pilula odgovara, zašto je mijenjati? Ako se, međutim, pojave neki neobični simptomi ili imate osjećaj da pilulu više dobro ne podnosite, vaš će vam liječnik možda savjetovati da uzmete kontraceptiv nešto drukčijeg sastava.

Smije li se pilula početi uzimati u bilo koje doba života? Smije li se početi ponovno uzimati nakon dužeg prekida, kad se zađe u četrdesete?

O tom su pitanju mišljenja podijeljena. Na početku svakog uzimanja pilule potrebno je razdoblje prilagodbe i nadzora, koje traje dva do tri mjeseca. Stoga neki liječnici oklijevaju propisati pilulu nakon izvjesne dobi i duIjeg prekida. Ipak, većina stručnjaka savjetuje da se prvo naprave svi potrebni pregledi i pretrage, utvrdi stanje organizma, a zatim propiše odgovarajuća kontracepcija.

Komentari