Tipkovnice uzimaju danak

Šaka je izložena mnogim oštećenjima i prenaprezanjima, koja izazivaju bol, radnu nesposobnost i mnogo izgubljenih sati rada.

Karpalni kanal ili karpalni tunel dug je desetak milimetara, a nalazi se između malih kostiju ručnog zgloba i poprečnog karpalnog ligamenta, ispod kojeg neposredno prolazi medijalni živac. Kroz kanal, uz medijalni živac s pripadajućom arterijom, "prolazi" i devet tetiva mišića koji pokreću prste šake. Sinovijska ovojnica koja oblaže tetive, omogućava klizanje među njima. Jasno je da u tako malom, "pretrpanom" prostoru i najmanja iritacija ili upala može biti velik problem. Tetive natiču, sinovijske ovojnice zadebljaju, a pritisak u uskom prostoru raste, pa tako i pritisak na živac, ligamente i arteriju.

Tipkovnica ostecuje ruke

sheff/shutterstock.com

Kome prijeti
Sindrom najčešće nastaje zbog ponavljanja pokreta prstiju i cijele šake, pa sindrom karpalnog kanala mogu dobiti svi oni koji se bave poslovima što zahtijevaju takve pokrete. Kako su računala postala nezaobilazan dio radne (i ne samo radne) sva¬kodnevnice milijuna ljudi, sve je veći i broj onih koji boluju od tog sindroma. Time je zaslužio i popularan naziv -kompjutorska šaka.

Simptomi
Ne pojavljuju se odjednom, nego postupno. Prvo se osjeća ukočenost, pa neodređena bol u ručnom zglobu, koja se širi na šaku (u sve prste osim malog) i podlakticu. Kako bolest napreduje, pojavljuje se pečenje, grčenje i slabost šake. Ponekad se osjećaju oštri bolovi u podlaktici. Jedan od simptoma je i otežano stiskanje šake, te problemi s hvatanjem sitnih predmeta prstima.

Liječenje
Tlak u karpalnom kanalu (pritisak na živac) liječnik će nakon postavljene dijagnoze, najprije pokušati smanjiti injekcijama kortikosteroida, protuupalnih lijekova. No, relativno često najbolje je rješenje operativni zahvat, koji treba obaviti prije no što živac bude nepovratno oštećen. Zato stručnjaci preporučuju da se zbog simptoma što prije potraži savjet liječnika, jer veća oštećenja živca mogu nastati već pola godine nakon pojave prvih simptoma. Operativnim se zahvatom, preko reza u koži dlana, presiječe poprečni ligament i oslobodi živac. Zahvat se obavlja ambulantno, u lokalnoj anesteziji.
 

Komentari