barbaradudzinska/Shutterstock

Mislila sam da je to zdravo

Zdrava hrana za koju smo mislili da možemo konzumirati u neograničenim količinama često ima malo manje ili jednako loših sastojaka za naš organizam od hrane koju smatramo nezdravom.

Često znamo imati pogrešno mišljenje o hrani. O nekim namirnicama, koje su zdrave i dobre za naš organizam, imamo mišljenje da ih možemo konzumirati u velikim količinama bez straha da se mogu loše odraziti na naš organizam. Upravo zbog toga smo za vas priredili članak u kojem ćemo vam pokazati koje to namirnice ne bi trebali jesti u velikim količinama.

Müsli i žitne pahuljice

Prepuni su oraha, voća i sjemenki, što bi trebalo biti savršeno za početak dana. Nesreća je u tome što su mnoge žitne pahuljice pune masnoća i šećera, a sadrže zapravo vrlo malo korisnih vlakna. Potražite Müsli s natpisom "preprženi" ili "prirodno zaslađeni", što bi trebalo značiti da su zaslađeni medom. Pazite li, međutim, na unos kalorija, morate znati da čak i one žitne pahuljice u kojima nema šećera sadrže više kalorija po zdjelici nego kukuruzne pahuljice.

Punomasno mlijeko

Prijeko je potrebno djeci do pete godine života, no za vas bi bilo bolje da prijeđete na polumasno mlijeko koje sadrži tek polovicu masnoća, ali istu količinu vitamina i kalcija kao punomasno. Dva tjedna nakon prelaska na polumasno mlijeko posve ćete se naviknuti na laganiji okus bijele kave i punomasno vam mlijeko više neće biti tako ukusno kao prije.

Med

Smanjili ste količinu šećera u prehrani, ali med je "nešto drugo". Znate da je to čista i prirodna hrana puna dobrih sastojaka. Međutim, gledajući iz kuta unosa kalorija, med baš i nema neku prednost pred šećerom. Usvojite li naviku da, umjesto strogo određenom količinom šećera, zasladite čaj žlicom meda, izlažete se opasnosti da se još više udebljate.

Grejp

Nijedna namirnica koju uzimate u velikim količinama, pa i toliko hvaljeni grejp, neće vam donijeti neku posebnu korist. Koliko god bilo bogato vitaminima ili vlaknima, svako je voće dobro samo unutar raznovrsne i uravnotežene dijete. Jedete li samo grejp, nedostajati će drugi bitni sastojci i namirnice nužne za uravnoteženu prehranu.

Krumpiri u ljusci

Odlična hrana, bogata vlaknima iz ljuske i složenim ugljikohidratima iz sredine, hrana koja se sporo razgrađuje u probavnom sustavu i dugo sprječava osjećaj gladi. Da, ali samo ako odolite napasti da vruće krumpire premažete maslacem ili nekim punomasnim topljenim sirom! Umjesto sira ili maslaca, premažite krumpire u ljusci svježim kravljim sirom, tunjevinom ili pečenim grahom.

Narančin sok

Prirodni sokovi često sadrže jednaku količinu šećera kao i gusti ili gazirani napitci. Čak i kad na njima piše da su bez dodatka šećera i 100 posto čisti, svi oni sadrže fruktozu, prirodni šećer iz voća. Mnoge dijete predlažu da preskočite juice zbog drugih razloga: 100 ml narančinog soka donosi oko 50 kilokalorija pa stoga sa samo jednom čašom soka od naranče možete unijeti i do 125 kcal u organizam.

Avokado

Ako ste na dijeti bez masnoća, sigurno ćete uzimati mnogo svježega voća i povrća - uz jednu iznimku, koja se zove "Djeluje tako zdravo", pa kako bi onda mogla biti loš vas? A ipak može. To što su glavna dva sastojka odlična ne znači da je cijeli kolač dobar za osobu koja je na pokušava smršaviti. Kolač je i dalje kolač, što znači da sadrži šećer i barem malo masnoće.

Cvjetača

Cvjetača naprosto nije dobra za mnoge ljude jer napuhuje. Želite li se zaista zdravo hraniti, bit će bolje da potrebne vitamine i kalcij nastojite dobiti iz drugih vrsta povrća, kao što su zelena salata, matovilac i špinat.

Srednje masni sirevi

Sir je odličan izvor kalcija, bjelančevina, i nažalost kalorija jer je bogat masnoćama. Većinom su to zasićene masti što dodatno pogoršava stvar. Stoga bi bilo dobro da svi koji vode računa o zdravlju, a ne samo osobe na dijeti, smanje potrošnju masnih sireva.

J.B.

Komentari