Anidimi/Shutterstock

Hrana koja pomaže detoksikaciji vašeg tijela

U zimskim mjesecima jedemo teško probavljivu hranu, no moramo imati na umu da s vremena na vrijeme naše tijelo treba "pročistiti"

 

Detoksikacija vašeg tijela znači odstranjivanje štetnih supstanci koje tijelo tokom vremena akomulira. Kada odlučite iz prehrane izbaciti brzu hranu, šećer, svinjetinu, crveno meso i junk food, možete ih zamijeniti koje će pomoći detoksikaciji. Detoksikaciju možete početi povećanjem unošenja tekućine u organizam, čišćenje probavnog trakta, te jedući hranu koja stimulira rad jetre kako bi ona što uspješnije obavljala detoksikaciju iz vašeg tijela.

Hidratizirajte svoje tijelo

Pijte dosta vode i ostale tekućine. Voda će svojim oksidirajućim djelovanjem utjecati na stanice, te tako i na krv koja je važan čimbenik detoksikacije. Izbjegavajte kofein i zašećerene napitke, zamijenite ih sokovima od voća i povrća, te biljnim čajevima. Zeleni čaj je sjajan izbor za detoksikaciju i proces čišćenja jetre.

Voće i povrće

Jedite što više zelenog povrća i svježeg voća. Klorofil prirodno uništava toksine. I voće i povrće sadrže antioksidanse, vitamine, minerale.

Potočarka

Listovi i pupovi ove biljke su prirodni diuretik. Kako konzumirate puno više tekućine prilikom detoksikacije, ovaj diuretik će pomoći odstranjivanju toksina.

Limun

Limun je prirodni čistač, i za tijelo i za okoliš. Limun sadrži vitamin c, koji je jako dobar detoksikator. Uništava loše supstance koje se talože u vašem tijelu.

Stimulatori jetre

Češnjak, sezam i kupus su stimulatori jetre. Češnjak i kupus aktiviraju proizvodnju enzima u jetri. Sezam štiti stanice jetre i tako čuva središnji detoksikacijski centar vašeg tijela.

Upozorenje!

Konzultirajte vašeg liječnika prije procesa detoksikacije. Razgovarajte o planu prehrane kako bi odredili koja je najbolja za vas.

J.B.

Komentari