Cuncon/Pixabay

Voće i ulja idealni za zdravu i sjajnu kosu

Već smo nekoliko puta istaknuli kako je nekad jednostavnije i bolje na potpuno prirodan način njegovati svoje tijelo i kožu, ali i kosu.

Zdrava i sjajna kosa nešto je što želi svaka žena. Kosa se može održavati zdravom pomoću kozmetike, ali nema potrebe izdvajati velike količine novca na kozmetičke preparate kad sve ono što vam treba možete naći u svojoj kuhinji. Hrana koju jedete može vratiti kosi podatnost i ljepotu. Uravnotežena prehrana bogata hranjivim namirnicama može obnoviti vašu kosu iznutra i održavati je zdravom.

Avokado

Gdje god se priča o zdravim namirnicama, uvijek ćete među popisom pronaći i avokado. Ovo tropsko voće sadrži veliku koncentraciju korisnih tvari poput vitamina E. Ako ne volite jesti avokado, možete napraviti masku za kosu od njega. Smiješajte jedan zreli avokado s dvije velike žlice jogurta, dodajte jedno sirovo jaje, pola velike žlice ulja ružmarina te jednu čajnu žlicu ulja od jojobe. Nanesite ovu mješavinu na tjeme i kosu. Ostavite da maska djeluje 20 minuta, a nakon toga isperite masku sa šamponom. Vitamin E pomoći će vašoj kosi da zadrži boju te će spriječiti pucanje vrhova. Ulje avokada također ima vrlo pozitivna svojstva, kako u njezi kose, tako i u njezi kože i vlasišta.

Voće koje sadrži vitamin C

Voće koje sadrži velike količine vitamina C, kao što su naranče, breskve, ananas, jagode i kivi, pomažu održati vašu kosu zdravom. Prehrana koja ne sadrži dovoljno vitamina C može dovesti do suhe i ispucale kose. Antioksidansi koje možemo pronaći u ovom voću vrlo su korisni u borbi s oštećenjima kose uzrokovanih zagađenjem zraka.

Nužno je konzumirati dovoljno namirnica koje sadrže vitamin C. Voće koje sadrži ovaj dragocjeni vitamin možete nanijeti direktno na tjeme. Dodajte sok jednog od navedenog voća u vaš šampon i uživajte u blagodatima vitamina C. Sokove ovog voća možete pomiješati i dodati ga u šampon. Nemojte pretjerivati s količinom soka, ali se pobrinite da je voće koje koristite svježe.

Ulja

Omega-3 masne kiseline koje se mogu pronaći u jajima, orasima i masnijim ribama, kao što je losos, pomažu kosi da bude sjajnija. Ipak, najveći su izvori omega-3 masnih kiselina jaja i riblje ulje. Protein koji se također može pronaći u ovim namirnicama pomaže kosi u bržem rastu i održavanju njezinog zdravlja. U jajima možete pronaći i vitamin B12 te biotin, a obje supstance imaju esencijalna svojstva za zdravu kožu, kosu i nokte.

Kokosovo ulje

Masne kiseline koje je moguće pronaći u kokosovom ulju ima drugačiji učinak u njezi i brizi vašeg tijela nego bilo koje druge masne kiseline. Kao dodatna korist kokosovog ulja njegova je sposobnost da kosu čini sjajnijom i zdravijom. Uloga kokosa u njezi kose je značajna - od davnina ljudi iz tropskih područja koristili su kokos kao sredstvo za njegu kose. Kokos liječi oštećenu i isušenu kosu, posebno za vrijeme ljetnih mjeseci kad je kosa oštećena zbog izlaganja suncu.

Kako kosu možete održavati zdravom i preko prehrane, možete u piletinu ili morske plodove dodati ulje kokosa, no možete ga koristiti i direktno na kosi u obliku maske. Ako ga koristite kao masku za kosu, tada ga nježno utrljajte na tjeme i ostavite da djeluje pola sata, a nakon toga isperite. Kokos također sadrži i tvari koje uspješno rješavaju gljivične probleme, pa na taj način štite kosu od pojave prhuti i ostalih problema vezanih uz tjeme.

L. K.

Komentari