Bijelo brašno i žitne pahuljice izazivaju akne

Već duže vrijeme dermatolozi pokušavaju naći odgovor na pitanje zašto su bubuljice i akne puno više...

Već duže vrijeme dermatolozi pokušavaju naći odgovor na pitanje zašto su bubuljice i akne puno više raširene u zapadnom industrijaliziranom svijetu za razliku od nerazvijenih zemalja u kojima tinejdžeri i odrasli nemaju takvih problema. Rezultati najnovijih istraživanja provedenih u Australiji sve više ukazuju da bi razlog mogao biti povezan uz ishranu.

Tamo su znanstvenici formirali dvije grupe sastavljene od mlađih osoba starih između 15 i 25 godina koje su imale probleme s blažim i srednjim oblicima akni.

Prvoj grupi su preporučili da jedu nemasno meso, perad, ribu i puno voća i povrća. Uz to su im iz menija izbacili bijeli kruh i zaslađene žitne pahuljice koje se uobičajeno konzumiraju u sklopu doručka.

Druga grupa je ostavljena na ishrani standardnoj za zapadne zemlje. Nakon 12 tjedana svi su bili začuđeni poboljšanjem stanja akni kod pripadnika prve grupe koje je iznosilo čak nešto više od 50 posto, što je puno bolji rezultat nego kad se primjenjuju različita medicinska sredstva za liječenje akni. Tom prilikom je uočeno da tipična tinejdžerska ishrana koja uključuje velike količine fast food hrane i proizvoda napravljenih od bijelog brašna povećava nivo hormona koji su direktno povezani s nastankom akni.

Koža bez akni


Unatoč tako očiglednih rezultata, ostali dermatolozi nisu previše oduševljeni idejom povezivanja akni s ishranom. Oni ističu kako je prerano donositi bilo kakve konačne zaključke. Jer, po njima, slične pretpostavke o povezanosti pojavljivanja akni i konzumiranja čokolade i cola napitaka koje su bile popularne prije par godina su se na kraju pokazale netočnima.

Po većini dermatologa, glavni razlog problema s nečistom kožom je genetskog podrijetla, dok ishrana ima tek sekundarnu ulogu. No, informacije koje na Internet forumima iz prve ruke pružaju oni koji imaju probleme s aknama pokazuju da je situacija potpuno drugačija. Njihova iskustva u potpunosti potvrđuju rezultate australskih istraživanja.

Ukoliko želite imati čisti ten, recept je vrlo jednostavan – izbacite iz svoje ishrane crveno i masno meso, zaslađene procesuirane žitne pahuljice i sve što je napravljeno od bijelog brašna, jedite svakodnevno voće i povrće, te pijte što više čiste vode. Promjene na bolje dolaze vrlo brzo.

Komentari