blonde-1269392/640

Prirodni pripravci od voća za zdravu kosu

Osim kroz njegovu konzumaciju, voće bogato vitaminima i hranjivim tvarima može pomoći i vašoj kosi u obliku maski.

Voće je ukusno, puno vitamina i hranjivih tvari, a ujedno pomaže kosi da bude zdravija kada se konzumira na regularnoj dnevnoj bazi ili ako ga se pak koristi za prirodne pripravke za njegu kose. Postoji veliki broj vitamina koji se mogu pronaći u raznovrsnom i vrlo ukusnom voću poput vitamina A, C i E.

Voće može potaknuti rast kose, smanjiti ispadanje i prerano izbijanje sijedih vlasi. Vaša kosa je odraz hrane koju konzumirate, ako se zdravo hranite to će se sigurno odraziti i na ljepotu vaše kose. U nastavku možete pročitati koje voće se preporuča koristiti i na koji način, za obnavljanje i regeneraciju kose.

Vitamin E: maska za kosu od avokada

Avokado ima veliku količinu vitamina E, a korištenjem maske za kosu od avokada ojačat ćete i učvrstiti vašu kosu. Smiješajte jedan zreli avokado, dvije velike žlice jogurta, jedno jaje, pola žlice ulja od ružmarina i jednu žlicu ulja od jojobe. Masku nanesite na vaše tjeme i ostavite da djeluje najmanje 20 minuta. Ne samo da vitamin E pomaže sprječavanju ispucalih vrhova, nego pomaže i očuvati boju vaše kose zdravom i sjajnom, ali i spriječava da kosa prijevremeno posjedi.

Vitamin C: maska za kosu od agruma

Jagode, kivi i ananas voćke su prepune vitamina C. Ovaj vitamin koji potiče rad imuniteta, također je vrlo dobar u održavanju zdravlja kose. Ako dođe do manjka vitamina C, kosa postaje suha i oštra. Bez prikladne količine antioksidantnih vitamina, tjeme i kosa postat će oštećeni i počet će slabjeti. Vitamin C sprječava slobodne radikale u oksidiranju u folikulama kose. Ako vam se možda maska čini prekomplicirana ili mislite da će vam oduzeti previše vremena, dodajte sok nekog od gore navedenog voća u vaš šampon i uživajte u blagodatima vitamina C.

Vitamin A: maska za kosu od dinje i banane

Banane i dinje opskrbljuju našu kosu sa povećom količinom vitamina A. Maska za kosu od dinje i banana idealan su odabir za održavanje zdrave kose. Kada se obje vrste voća smiksaju u gustu pastu, bogato je nanesite na vašu kosu. Nakon što ste to učinili, pokrijte glavu sa plastičnom kapicom ili pak vrećicom kako bi vlasište zadržali vlažnim. Neka pasta bude na kosi 45 minuta. Nakon isteka ovog vremena, dobro isperite kosu. Vitamin A pomoći će vašem tjemenu da proizvede sebum, supstancu koja vaši kosu čini sjajnom i mekom.

L. K.

Komentari