Dječje igre

Predmeti kojima smo okruženi često su bolji od igračaka. Ne treba trošiti novaca na slikarske palete, i skupe igračke.

Predmeti kojima smo okruženi često su bolji od igračaka. Ne treba trošiti novaca na slikarske palete, i skupe igračke. Za djecu su najbolji jednostavni predmeti. Važno je da se dijete nadahnjuje svojim igračkama, a ne da ga netko na to prisiljava zato što mu je kupio skupe igračke.

Igračke koje ste sami napravili - krpene lutke, drvena kolica, udaraljke, zvečke - bolji su zato što dijete može s njima beskrajno eksperimentirati i nadopunjavati ih. Velika kartonska kutija može mu predstavljati kuću ili trgovinu za igru. Papirnati tuljci od ubrusa, plastična ili druga ambalaža, odlična su umjetnička grada.

Igračke za djecu

Drugi način da potaknete djetetovu kreativnost jest da mu pružite jednostavne kuhinjske predmete. Igra li se dijete glinom, na primjer, dajte mu nekoliko starih šalica, mali valjak za tijesto, lagani čekić ili nekoliko plastičnih oblika kojima inače oblikujete kolačiće. Dijete će od gline mijesiti tijesto, raditi "kolače" i zabavljati se cijelo prijepodne. Ne morate mu čak ni pokazati kako se to radi -neka samo eksperimentira. Ne pogodi li odmah što se radi tim predmetima, odolite napasti da mu pokazujete.

Slijedite dijete u njegovim zamišljenim igrama. Dramska igra je jedan od najboljih načina reinterpretacije iskustava što ih je dijete prikupilo. Glumci mogu biti dječji prstići, lutke, krpene životinje, jastuci ili čarapice. Kad vas dijete pozove u igru, neka vam samo kaže što biste vi trebali odglumiti i kako. Neka samo odluči kako će se igra odvijati.

Djetetu bi bilo teško kad biste vi rekli, na primjer: "Nije lijepo da tvoja lutka Zamazanka kaže to i to..." Ako vaše dijete izražava agresivne porive ili ljutite misli putem lutke, možda ćete onako usput zapitati zašto je Zamazanka ljuta, ali nemojte dublje ulaziti u dječju psihu u tom trenutku. Igra je normalno sredstvo izražavanja snažnih dječjih osjećaja. Da biste djetetu pomogli u njegovomu kazališnom komadu, dajte mu hrpu "kostima" - marame, šešire, torbice, vrećice,...
 

Komentari