Malim trikovima do poslušnog djeteta

Vrlo često roditelji eksplodiraju ne zato što je dijete napravilo nešto strašno, nego zato što je to već deseta...

Vrlo često roditelji eksplodiraju ne zato što je dijete napravilo nešto strašno, nego zato što je to već deseta nepodopština u istom danu.

Uvedite "odmor". To je odličan protuotrov za poriv da lupite dijete. Odlučan, koliko je god moguće hladan pristup, spriječit će prosvjede. Neka sve bude jasno - za malu djecu, odredite minutu "hlađenja" po godini starosti. Za djecu stariju od pet godina, odredite vrijeme "hlađenja" za svaku pojedinu nepodopštinu. Primjerice, za udaranje sestre, 10 minuta, plus dodatne dvije minute u slučaju opiranja.

Odgoj djeteta

Ovaj predah nije vrijeme za prodike. Ako želite naučiti dijete da nešto nije dobro, napravite to kasnije, kad se ohladi. Objasnite djetetu: "Htjela bih da razmisliš o tome što si učinio. Kako bi se ti osjećao da te prijatelj ozlijedi?"

Ukinite povlastice Vaš se trogodišnjak izvezao biciklom na cestu? Duboko udahnite, podsjetite se da želite samo da se to nikad ne ponovi. "Budući da se nisi pridržavao pravila, danas više nema vožnje", prave su riječi koje će mu pomoći da shvati kaznu. Da bi ovaj oblik kazne djelovao, dijete ga mora povezati s lošim ponašanjem.

Vaša sin je ostavio najdražu igračku na klupi ispred kuće, došao je pas i uništio ju. Vi ste možda ljuti, ali tuga zbog gubitka omiljene igračke naučit će ga više nego udarac po stražnjici ili prodika. Svaku posljedicu iskoristite kao mogućnost da djetetu ukažete u čemu je pogriješilo, a ne kao trenutak da se naslađujete. Izbjegavajte rečenice poput: "Rekla sam ti..." No, objasnite svaku situaciju kako bi dijete shvatilo da ima mogućnost izbora i da može utjecati na ono što će se dogoditi.
 
Uspijete li izbjeći borbu, manji su izgledi da ćete doći u napast udariti dijete. Brojanje ("Brojat ću do tri dok ne ustaneš da ti obučem jaknu") omogućit će djetetu da se prestane protiviti i da shvati situaciju kao igru. Naravno, nije to ništa novo, no ako nije djelovalo, možda ste sami krivi.

Komentari