oTschOo/Pixabay

Sjogrenov sindrom („suhi“ sindrom)

„Suhi“ sindrom je po učestalosti zauzeo drugo mjesto među upalnim reumatskim bolestima.

„Suhi“ sindrom je po učestalosti zauzeo drugo mjesto među upalnim reumatskim bolestima. Simptome možemo uočiti odmah, čim zamijetimo pojavu suhoće očiju i usta. Sindrom nastaje razaranja žlijezda slinovnica i suznih žlijezda. Sindrom može biti pridružen i nekoj drugoj upalnoj bolesti vezivnog tkiva. O Sjogrenovom sindromu možemo govoriti samo kada se javlja samostalno, da ne postoje naznake drugih bolesti.

Sjogrenov sindrom se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, no najčešće se javlja u četrdesetima. Ovaj sindrom se višestruko više puta pojavljuje kod žena nego kod muškaraca. Još se ne zna uzrok , no smatra se da nastaje utjecajem endokrinih, imunoloških i nasljednih čimbenika. Smatra se da je ovaj sindrom autoimuna bolest, te se kod nje javlja reakcija na vlastite, ali i iz promijenjene antigene stanica suznih žlijezda i slinovnica. Na njih novi organizam reagira jer ih ne prepoznaje kao svoje nego kao strane objekte. Smatra se da do promjene u stanicama dolazi zbog prethodne infekcije virusima. U krajnjem slučaju dolazi do razaranja suznih žlijezda i slinovnica.

Pacijenti najčešće bolest opisuju kao da imaju pijesak u očima. Uz pečenje i žarenje javlja se i crvenilo u očima, te pretjerana osjetljivost na svijetlo. Zbog smanjenog lučenja sline kod pacijenata se javlja otežano gutanje i potpuno suha usta preko noći.

Za ublažavanje suhoće liječnici preporučuju kapi za oči, no veliki problem predstavljaju suha usta. Liječnici osobama sa „suhim“ sindromom preporučuju prestanak pušenja i izbacivanje suhe hrane iz prehrane. Zanimljivo je da liječnici preporučuju žvakanje žvakaćih guma bez šećera kako bi potakle lučenje sline. A neki liječnici mogu preporučiti korištenje umjetne sline kako bi vam život bio lakši. Sa ovaj sindrom ne smijemo uzimati zdravo za gotovo jer može uzrokovati brojne probleme koje se ne odnose samo na oči i usnu šupljinu.

J.B.

Komentari