Higijena kod djece

Iako svi u školi i doma učimo da je higijena vrlo važna za zdravlje svakog djeteta, djeca ponekad ne žele i odbijaju održavanje dnevne higijene.

Roditelji  se sa nostalgijom prisjećaju kako su ih svaki dan tuširali, dodatno naređivali kosu i vodili računa o njihovom izgledu. Navike osobne higijene je bolje djecu naučiti što prije kako bi im ušlo u naviku da je to ono što moraju svaki dan raditi i brinuti se o tome. Jednom kada to nauče nećete se morati više brinuti.

Postavite dobar uzor – vrlo je važno da djete od vas naučiti biti čisto i uredno, te je vrlo bitno da podsjećate vaše djete na to. Stručnjaci su se složili oko jednoga, ne možete djete natjerati da se brine o sebi svojevoljno, no možete mu dati dobar uzor u koji će se ugledati. Ako budete silili djete na nešto što ne želi, probudit ćete u njemu buntovnika i vama u inat neće to raditi.

Postavite standarde – neki stručnjaci smatraju da roditelji kao glave obitelji mogu postaviti neke standarde kojih će se djeca morati pridržavati. Najbolje je djeci pristupiti sa prijateljskim razgovorom i upozoravaju ih što donosi bolja higijena, koliko to znači kada se krećeš među ljudima i što se događa s onima koji to zanemaruju. Treba dati do znanja da je osobna higijena vrlo važna i neodržavanje iste može imati posljedice, ne samo zdravstvene nego i društvene.

Ponudite mu svoju pomoć – postoje slučajevi gdje dijete zanemaruje osobnu higijenu zbog toga što ima nisko sampouzdanje uzrokovano lošim izgledom tijela. Stručnjaci napominju da je vrlo važno izgraditi djetetu samopouzdanje. Vrlo je važno da vaše dijete zna da ćete uvjek biti tu da mu podignete samopouzdanje. Djeca trebaju znati da uvjek postoji bolje čemu treba težiti.

Komentari