Kako razgovarati s djecom

Nije lako gledati kako gube vrijeme na kompjutorskim igricama ili beskrajno telefoniraju, ali pokušate...

Nije lako gledati kako gube vrijeme na kompjutorskim igricama ili beskrajno telefoniraju, ali pokušate li ih dobronamjerno savjetovati, odbrusit će vam da više nisu mali i da nemate pravo miješati se u njihov život. Naravno da ne mogu pojmiti dugoročne posljedice svog ponašanja, ali ne smijemo to koristiti protiv njih. Kako se onda svađati s njima? Evo ovako!

1. Prekinite raspravu ako se previše zahukta i nastavite je kad se oboje "ohladite". Ako dijete ne poštuje vašu odluku, oduzmite mu neke privilegije (večeras ne ideš van I). Koliko god oni sebe smatrali odraslima, mora im biti jasno da roditelji vode glavnu riječ.

2. Koliko god vam se ono što vam tinejdžer govori činilo besmislenim, netočnim, nelogičnim, blesavim, ne gubite kontrolu. Ako je potrebno, izbrojite u sebi do 10, ostanete smireni, držite se činjenica i pokušate raspravu usmjeriti u željenom pravcu.


Tinedžeri


3. Ne očekujte više od onoga za što je pametan prosječni tinejdžer sposoban. Djeca ne obraćaju pozornost na našu svakodnevicu i životne problem pa ako očekujete razumijevanje i podršku jer vam istječu rokovi za predaju projekta ili imate na brizi bolesne roditelje, najvjerojatnije ćete se razočarati.

4. Slušajte i pokušajte shvatiti. Pitajte: zašto tako misli, kako se osjeća u toj situaciji, tko je utjecao na njegov stav (prijatelji, časopisi, filmovi)? Zamolite ga da vam pomogne shvatiti njegovo stajalište i dopustite da objasni svoje ponašanje.

5. Postavite realne ciljeve i pojasnite posljedice. Kad se o nečem dogovorite, neka vaš tinejdžer zna da je time preuzeo odgovornost za to. Budite dosljedni! Ako je dogovor da prije nedjeljne utakmice pospremi sobu, to mora učiniti. Važno je da shvati da neodgovorno ponašanje nosi posljedice, i u kući i vani - ali jednako je važno da za svaki pozitivan "bod" bude pohvaljen.
 

Komentari