Djeca i računala

Predškolska djeca koji već poznaju računalo na brzoj su cesti za viša akademska dostignuća, kažu znanstvenici.

Predškolska djeca koji već poznaju računalo na brzoj su cesti za viša akademska dostignuća, kažu znanstvenici. Djeca koja imaju pristup računalu - bilo kod kuće, bilo negdje gdje ga mogu često koristiti imaju bolje rezultate na testovima inteligencije i u procjeni spremnosti za školu, nego ona koja ne poznaju računala - kaže pedijatrica, prof, dr. Melissa Atkins s University of Ohio. Ona i suradnik Xiaoming Li objavili su rezultate istraživanja u stručnom časopisu Pediatrics.

Rasprava o dječjem razvoju i računalima je velika. Neki se ljudi boje da se korištenje računala ne uklapa u socijalnu interakciju i socijalne vještine koje dijete treba svladati. Drugi pak tvrde da računalo zabavlja djecu i omogućava im učenje. Atkins i Li su u istraživanje uključili 122 djeteta u dobi od 3 do 5 godina. Ona koja su imala kontakt s računalom imala su prosječnih 7 do 10 bodova više na testovima inteligencije i bila spremnija za školu, nego ona bez pristupa računalu.

Ako ga već imate kod kuće ovo je dokaz da neće štetiti djetetu i ne treba im braniti, nego čak i pomoći ako se nabavi pravi edukacijski software. Dakako, sve uz roditeljski nadzor zaključuju znanstvenici.
 

Djeca i računala

Komentari