Pljuska ne pomaže

Ako mislite da pljuska ili udarac "po guzi" zaista funkcionira kada je u pitanju vaše dijete -živite u zabludi.

Ako mislite da pljuska ili udarac "po guzi" zaista funkcionira kada je u pitanju vaše dijete -živite u zabludi. Tjelesno kažnjavanje djece neće dugoročno pomoći u sprečavanju nestašluka. To je zaključak jednog od najvećih britanskih stručnjaka za roditeljstvo, dječjeg psihologa dr. Richarda C. Woolfosona, poznatog po brojnim praktičnim knjigama za roditelje. U najnovijoj knjizi Why do kids do that? (Zašto djeca to rade?) govori i o kažnjavanju.

Dok pljuska može zaustaviti loše ponašanje tog trenutka, neće spriječiti djecu da ponovo budu zločesta - kaže dr. Woolfson. - Djecu nemojte stalno kritizirati zbog ponašanja. Prenesite im poruku i pritom nemojte biti negativist. Primjerice, recite nešto poput "inače se tako dobro ponašaš, pa sam iznenađen time kako se danas ponašaš". Recite to čak i ako to nije istina. Posebno ističe besmisao prijetnji ekstremnim kaznama poput "nema poklona za Božić" ili "nikad više nećeš jesti slatkiše", jer unaprijed znate da to nikada nećete ostvariti. Za utjehu, roditeljima poručuje da ne krive sebe za izazovno ponašanje svog djeteta.
 

Dijete i mama


Greška nije u vama ni u djetetu. To je kombinacija faktora i treba potražiti rješenje. Morate vjerovati u svoje roditeljske vještine i znati da ne postoji savršen roditelj. Dovoljno je biti dobar roditelj.
 

Komentari