Kako i kada reagirati na bebin plač?

Mala beba stara tek nekoliko dana, bez znanja govora, s jedinim načinom komunikacije prema okolini koji...

Mala beba stara tek nekoliko dana, bez znanja govora, s jedinim načinom komunikacije prema okolini koji joj preostaje –plačem i suzama, treba joj na ovom svijetu rasti i opstati. Da bi izražavala glad, žeđu, bol, umor, i prljave pelene upravo će plač i suze biti jedini način komunikacije, a na roditeljima će biti težak posao da dešifriraju poruke koje im beba šalje.

Nužno je promatrati ponašanje vaše bebe kako bi se što prije moglo odgovoriti na njihove zahtjeve. Iako vas vaše dijete ne razumije vrijedi mu tiho pričati jer već i vaš glas, vaš dodir mogu smiriti njegove strahove i nemire. Ako dijete primijeti da skačete na svaki njegov pokret, te da ga uzimate u naručje s vremenom će tu povlasticu itekako koristiti.

Djetetov plač se vrlo često pripisuje nekoj bolesti, a ne recimo prljavoj peleni ili jednostavnoj dječjoj potrebi da se isplače. No, ako se ipak radi o nekoj bolesti svako dijete će naći načina da to i pokaže. Rumeni obrazi će sami pokazati da se provjeri temperatura.

No, kako je djetetov jedini način komunikacije kroz plač nemojte ga zanemariti. Jedna od studija dječjeg plaća je pokazala da ukoliko dijete plaće duže od 20 minuta ostavlja posljedice na mozak. Zato slušajte vaše dijete kako bi ste se što bolje razumjeli.

Beba plače

Komentari