Juha od rajčica povećava plodnost muškaraca

Svakodnevno konzumiranje juhe od rajčica može kod muškaraca pojačati plodnost. Do tog zanimljivog...

Svakodnevno konzumiranje juhe od rajčica može kod muškaraca pojačati plodnost. Do tog zanimljivog otkrića došli su znanstvenici sa Sveučilišta u Portsmouthu proučavajući djelovanje likopena na slučajno odabranu grupu od šest zdravih muškaraca prosječne starosti od 42 godine.

Prema njihovim rezultatima, likopen, koji rajčicama daje izrazito crvenu boju, strahovito pojačava snagu spermatozoida i čini ih otpornim na sve negativne utjecaje iz okoline. Ispitanici koji su učestvovali u eksperimentu su tokom dva tjedna svakog dana redovito konzumirali 400 g Heinzove juhe od rajčica. U njihovoj spermi je mjerenjem u tom razdoblju zabilježeno značajno povećavanje količine likopena.

Za bilo kakve konačne zaključke o povećavanju muške plodnosti biti će potrebna još dodatna istraživanja, no poznata je činjenica da neplodni muškarci u pravilu imaju manjak likopena u svojoj spermi. Znanstvenici smatraju da bi tajna likopenovog pozitivnog utjecaja na mušku plodnost mogla biti vezana uz zaštitu koju ti spojevi pružaju tijelu od slobodnih radikala, a vjeruje se kako bi upravo oni mogli biti uzrokom neplodnosti.

Očigledno je da juha od rajčica može zdrave muškarce učiniti još plodnijima, no sada preostaje da se vidi kako će ona djelovati na neplodne muškarce. Inače, proizvodi koji u sebi sadrže rajčice već su pokazali svoju korisnost pri smanjivanju rizika od raka prostate. Pri tome je zanimljivo da procesuirane rajčice, kao one u juhama, daju veću koncentraciju likopena od svježih. On se tada bolje apsorbira i snažnije djeluje jer se odvaja iz stanične strukture rajčica i lakše unosi u naš organizam.

Juha od rajcice

Predstavnici kompanije Heinz su, naravno, bili oduševljeni rezultatima istraživanja engleskih znanstvenika. Odmah su sazvali konferenciju za tisak na kojoj su izrazili zadovoljstvo „što njihova juha uz svu njezinu ukusnost muškarce čini još zdravijima“. Neće biti nimalo čudno ukoliko uskoro po dućanima police s juhama od rajčica budu prazne.
 

Komentari