Aromaterapija - protiv predmenstrualnih tegoba

Neke žene nemaju tegoba ni prije mjesečnice ni dok ona traje, dok drugima menstruacija zagorčava život.

Predmenstrualni boloviZa njih je to teško razdoblje koje "jedva mogu preživjeti", a najčešće ih muče glavobolja, nervoza, zatvor, bolovi u križima, povraćanje pa čak i problemi sa sinusima. Kod nekih žena pojavljuju se i emocionalni problemi, postaju plačljive, razdražljive, frustrirane, depresivne....

Činjenica da se mjesečnica tijekom reproduktivne dobi ponavlja iz mjeseca u mjesec, a time i predmenstrualne tegobe koje ju prate, tjeraju ove žene da što prije nađu rješenje za svoje patnje. Aromaterapija se pokazala vrlo učinkovitom metodom za rješavanje cijelog spektra tegoba koje "idu u paketu" s mjesečnicom.
Izbor je vaš
Poznato je da su predmenstrualne tegobe prvenstveno povezane s hormonskim promjenama u tijelu žene, a te promjene svaka žena doživljava na sebi svojstven način. Stoga je važno ustanoviti listu tegoba koje muče pojedinu žene. Općenita saznanja i najčešće mješavine eteričnih ulja često ne rješavaju sve ženine tegobe, pa ponekad trebaju proći mjeseci eksperimentiranja prije nego se pronađe najučinkovitija mješavina. No to ne treba obeshrabriti, jer trud se itekako isplati!

Donosimo nekoliko mješavina, a vi odaberite onu koja najbolje odgovara vašim problemima. Izabranom mješavinom eteričnih ulja svakoga dana mazite predio trbuha i donjeg dijela leda, a možete uživati i u kupelji u koju ste dodali par kapi mješavine.
Tretman trebate započeti zadnjeg dana mjesečnice i provoditi ga kroz dva i pol mjeseca. Potom 14 dana ne provodite terapiju kako bi provjerili reakciju organizma. Ako su tegobe nestale, izabranu mješavinu eteričnih ulja možete koristiti po potrebi. Ukoliko se niste riješili muka, pokušajte s drugom mješavinom.

Toplo-hladna terapija

Bolne menstruacijeTijekom plodnog razdoblja žena može i izgubiti mjesečnici! zbog emocionalnih problema. Tada eterična ulja mogu ubrzati da se stvari vrate u normalu, no liječenje prvenstveno treba usmjeriti na rješavanje emocionalne blokade koja je dovela do gubitka menstruacije.
Kada je gubitak mjesečnice uzrokovan nekom bolešću, npr. jajnika ili anoreksijom, pa i fizičkim naporom ili putovanjem, najbolje je primijeniti tzv. toplo-hladnu terapiju. Tijelo treba 10 minuta namakati u toploj vodi, a nakon toga samo noge 5 minuta držati u hladnoj vodi. Potom valja trbuh i donji dio leda masirati mješavinom odabranih eteričnih i biljnog ulja. Cijeli tretman treba provoditi dva tjedna.

Agresivnost
palma rosa, 10 kapi
bergarnot, 10 kapi
geranij, 10 kapi
bademovo ulje, 30 ml

Depresija
ruža 9 kapi
muškatna kadulja, 12 kapi
bergamot, 9 kapi
bademovo ulje, 30 ml

Nervoza
rimska kamilica, 10 kapi
geranij, 5 kapi
bergamot.15 kapi
bademovo ulje. 30 ml

Umor i iscrpljenost
muškatna kadulja, 10 kapi
grejp, 18 kapi
bergamot, 2 kapi
bademovo ulje, 30 ml

Bolne mjesečnice
rimska kamilica, 10 kapi
muškantna kadulja, 5 kapi
metvica, l0 kapi
timijan, 15 kapi
kadulja, 5 kapi
bademovo ulje, 30 ml

Gubitak mjesečnice
rimska kamilica, 10 kapi
geranij. 10 kapi
muškatna kadulja, 10 kapi
bademovo ulje, 30 ml

Komentari