Podignite samopouzdanje vašem djetetu

Samopouzdanje dolazi samo od sebe, no kao roditelj često se nađemo u situaciji kad bi pomogli svom djetetu a ne znamo kako, no svakodnevnim postupcima i riječima pomažemo djeci da imaju samopouzdanja i da se osjećaju zadovoljna sama sobom.

Samopouzdanje dolazi samo od sebe, no kao roditelj često se nađemo u situaciji kad bi pomogli svom djetetu a ne znamo kako, no svakodnevnim postupcima i riječima pomažemo djeci da imaju samopouzdanja i da se osjećaju zadovoljna sama sobom. Fokus mora biti na svakodnevnim priznanjima dajući im osjećaj samostalnosti. Uz par malih koraka možete učiniti velike stvari.

Djecje samopouzdanje
Alena Ozerova/Shutterstock.com

 • zlatne zvjezdice – ne morate im doslovno davati zlatne zvjezdice, ali neće štetiti. Kada vaše dijete zaradi dobre ocjene ili ga pohvali nastavnik, darujte mu nešto malo kako bi ga potaknuli da nastavi s dobrim poslom. Možete mu dozvoliti da ostane duže budan ili da izabere film za obiteljsku večer filma.
   
 • Padovi i usponi – ako nagradite dijete za svaku stvar koju dobro napravi, vaše nagrađivanje će postati beskorisno i beznačajno. Nemojte se ustručavati razgovarati s njima o greškama koje su napravili. Sasvim je normalno da vaše dijete napravi pogrešku, i sasvim je normalno da im date do znanja da ne mora sve biti savršeno. Naučite djecu da se na greškama uči.
   
 • Male pobjede – najbolji način da djeci poraste samopouzdanje je kroz male svakodnevne uspjehe. Dajte sve od sebe da ih nagradite. Ako prepoznate samo njihove najveće trijumfe, djeci će biti teško stalno imati visoko samopouzdanje.
   
 • Vježba – vježbajte samopouzdanje vašeg djeteta dajući mu pozitivan izvor samopouzdanja svaki dan. Vaše nesigurnosti nemojte pokazivati pred djecom, bilo da je to problem oko vaše tjelesne mase ili pak problem na poslu. Djeca će biti jače motivirana ako imaju pozitivan uzor koji će im biti zvijezda vodilja prema ostvarenju svojih ciljeva.
   
 • Jačanje – dajte djeci osjećaj samostalnosti kako bi se osjećali bolje. To se najbolje ostvaruje tako da im dozvolite da biraju odjeću sami sebi, knjigu koju će čitati ili pak da povremeno mogu odlučiti što žele da im pripremite sutra za ručak/večeru.

Komentari