Sylviebliss/Pixabay

Osigurajte kuću za vaše dijete

Djeca stalno istražuju, to ponekad može biti dobro i mogu otkrivati ljepote svoje okoline, a s druge strane može biti i loše, jer okolina skriva i puno opasnosti

Od trenutka kada nauče puzati, djeca su neprestano u pokretu. Djeca stalno istražuju, to ponekad može biti dobro i mogu otkrivati ljepote svoje okoline, a s druge strane može biti i loše, jer okolina skriva i puno opasnosti. Kao i svaki drugi roditelj, vi želite zaštititi svoje dijete. Međutim, čak i oprezniji roditelji ne mogu u potpunosti zaštiti svoje dijete od opasnosti koji se nalaze u vašem domu i što mu zbog njegove silne znatiželje može ozbiljno ozlijediti. Dok se nezgode u vašem domu mogu pojaviti s vremena na vrijeme, na vama je da osigurate svoju kuću i na taj način zaštitite svoje dijete od ozbiljnih opasnosti koje mu mogu nauditi i ozlijediti ga. Uz ove načine zaštite vaše će dijete bez problema moći uživati u istraživanju i svakodnevnima avanturama po vašem domu, no isto tako će biti potpuno sigurno od opasnosti.

Zaštita za ladice i kuhinjske elemente

Postavljanjem zaštita za ladice i kuhinjske elemente ćete na vrlo lagan način držati znatiželjne prstiće i oči podalje od vrlo velikog broja potencijalno opasnih kuhinjskih predmeta. Posebnu pažnju posvetite nižim ormarićima i kuhinjskim elementima, kako u kuhinji, tako i u kupaonici. Razlog tomu leži u činjenici da vrlo velik broj ljudi upravo u te elemente i ormariće pohranjuju sredstva za čišćenje koja su puna kemikalija, lijekove i oštre predmete. Kada birate zaštitu za ladice i kuhinjske elemente , neka ona bude u stilu tog elementa, ladice ili ormarića. I svakako povedite računa da ta zaštita odgovara vašem ormariću, jer postoje različiti oblici i dimenzije. Zaštite također trebaju biti vrlo lagane za korištenje odraslima, i niti u jednom slučaju ne smiju biti loše postavljenje jer mogu oštetiti kuhinjski element, ladicu i ormarić, a samim time stvoriti još jedno opasno mjesto za vaše dijete. I svakako ga trebate namjestiti tako da ga kasnije možete bez problema ukloniti.

Zaštitni poklopci za utičnice

Djeca otkrivaju svijet oko sebe kroz dodire, što znači da nezaštićene električne utičnice predstavljaju veliku opasnost za njih. U prodavaonicama sa alatom možete pronaći zaštitne poklopce za utičnice. Ovo je vrlo mala investicija koja može znati jako puno. Bilo da se radi samo o plastičnim poklopcima ili pak o cijeloj zaštitnoj utičnici kojoj treba malo više vremena i truda da se postavi spriječiti ćete da djeca budu izložena mogućem električnom udaru. Cijele zaštitne utičnice sastoje se od obične utičnice na koju je namješten rotirajući plastični poklopac koji sprječava djecu da diraju opasne dijelove utičnice. Ako želite utaknuti električni kabel morate zarotirati plastični poklopac koji će se nakon što isključite kabel automatski vratiti u svoju prvobitnu poziciju. Pošto je potrebno malo više snage da se rotirajući poklopac makne, zaštitna utičnica se je vrlo dobar način da još više zaštitite svoje djecu.

Sigurnosna ograda

Bilo da trebate zaštititi svoje dijete koje je tek počelo puzati od pada niz stepenice, ili pak spriječiti dijete koje već hoda od ulaska u prostorije u kojima se nalaze opasni predmeti za njega, zaštitna ograda je pravo riješenje za vas. Zaštitne ograde, a pogotovo one kvalitetnije, trebaju biti vrlo lake za postavljanje i korištenje, no s druge strane trebaju biti dovoljno čvrsti da ga dijete ne može otvoriti, srušiti ili da ne padne na dijete. Zaštitna ograda koju možete ugraditi u zid sa vijcima je najsigurnija opcija za vašu djecu, i najčešće dolazi sa prigodnim vratašcima koja djeca ne mogu otvoriti. Stručnjaci preporučuju upravo ovaj tip vrata, jer postoji mogućnost da dijete uspije montažnu zaštitnu ogradu porušiti i sa time izazvati veliku nesreću, pa može se čak i ozlijediti. Zaštitnu ogradu uvijek stavite na vrh stepeništa i na vrata prostorije u koju ne želite da dijete ulazi.

Sigurnost u kupaonici

Dok možda nećete uspjeti spriječiti vašeg malog anđela da odmota cijelu rolu toalet papira po cijeloj kupaonici i ostatku kuće, postoji nekoliko sigurnosnih mjera koje možete poduzeti kako bi vaša kupaonica bila potpuno sigurna za vaše dijete. Za djecu koja još uvijek nose pelene, bilo bi jako dobro da nabavite kvačice koje sprječavaju djetetu da digne poklopac od zahoda, a samim time umanjuju mogućnost da se dijete utopi ili da popije vodu iz zahoda. Zdravstvene organizacije širom svijeta preporučuju korištenje termostata prilikom od određivanja topline vode, kako ne bi došlo do opeklina. Savršena temperatura vode za kupanje djeteta je 49°C. Kao što smo već napomenuli trebate staviti i zaštitu na ormariće u kupaonici, te skloniti sve deterdžente, sredstva za pranje rublja i slično. Koliko god se činilo da dijete to ne može otvoriti, ono će naći način. Kao što kaže stara izreka: „bolje spriječiti nego liječiti“.

Zaštita za namještaj

U trenutku kada se dijete počne oslanjati na svoje noge, pravo je vrijeme da pričvrstite teški namještaj, kao što su police i televizori, te druge kućanske elemente za zid, sa sigurnosnim lancima koji nisu toliko vidljivi a znače tako puno. Djeca koja se jako volje penjati po policama za knjige ili niže komode izlažu se opasnosti da jedan od tih elemenata padne na njih. Korištenjem ovih zaštitnih lančića ili bilo koje druge vrste zaštite ćete taj rizik svesti na minimum. Još jedna opasnost prijeti djeci, a to su vrlo oštri kutovi u vašem domu. Bilo da se radi o zidu ili oštrom bridu na namještaju, možete pronaći sigurnosne letvice sa kojima ćete osigurati te kutove. Najopasnija mjesta za djecu su kamini, rubovi niskih stolića i dovratnici. Sigurnosne letvice će ublažiti oštrinu bridova i sniziti rizik da se vaše dijete ozbiljnije ozlijedi na njih. Vaše dijete će moći bez straha istraživati vašu dnevnu sobu i ostatak vašeg doma.

Zaštita za prozore

Različiti konopci i zavjese na prozorima mogu biti vrlo opasni, jer se malo dijete vrlo lako može upetljati u njih i ugušiti se. Uklonite sve konopce oko zavjesa, no ako ih ne želite ukloniti, uvijek vam preostaje opcija da ih podignete na visinu gdje ih djeca ne mogu dohvatiti ili da ih omotaju oko vrata. Još jedna stvar na koju trebate pripaziti jest da se pobrinete da vaše dijete ne ispadne kroz otvoren prozor. Upravo zbog ovog razloga prozori vam ne smiju biti otvoreni bez adekvatnog nadzora. Ako se bojite da bi vaše dijete moglo otvoriti prozor, uvijek možete pronaći zaštitne kvake i ugraditi ih na svoje prozore, na ovaj način ćete zaštiti svoju djecu od pada sa velike visine. Najjednostavniji način bi bio da djeci onemogućite prilaz prozorima dok su još jako mala.

Sigurnost u kuhinji

Kuhinja je srce svakog doma i mjesto je okupljanja cijele obitelji i prijatelja za vrijeme društvenih događaja koje organizirate, no s druge strane, vaša kuhinja predstavlja vrlo opasno mjesto za vašu djecu. kuhinja je puna oštrih predmeta, alkohola, šibica, upaljača, lijekova, plastičnih vrećica i po život opasnih kemikalija. Sve te predmete bi trebali držati u ormarićima i ladicama pod ključem kako mlada djeca ne bi slučajno došla u doticaj sa njima. Zaštita za ormariće se vrlo lako ugrađuje, isto tako i brave. Također se trebate pobrinuti da posude, lonci i tave prilikom pripreme jela imaju ručke okrenute prema zadnjem dijelu pećnice kako bih dijete slučajno ne bi prevrnulo. Iako, najbolje bi bilo da svoje dijete naučite da ne smije dirati vruću pećnicu prilikom pripreme objeda. Na ovaj način ćete spriječiti mogućnost da se opeče. Dijete u kuhinji Uvijek treba biti pod nadzorom, jer iako ste sve maknuli, postoji mogućnost da vam je nešto i promaklo.

Opasnost od trovanja

mala djeca stavljaju gotovo sve u usta što dohvate rukom. Upravo zbog ove navike, vaše dijete se nesvjesno izlaže vrlo velikoj opasnosti koja mu prijeti. Broj djece dovedene na hitni prijem zbog trovanja raste iz godine u godinu. Djeca se najčešće otruju zbog lijekova ostavljenih po kući bez nadzora. Svakome od nas je poznato da vrlo male količine lijekova mogu naškoditi djeci, a zamislite samo kada se ono naguta tableta. Lijekove, sredstva za čišćenje i ostale vrlo otrovne supstance bi trebali držati pohranjenima u ormarićima sa bravom. Stručnjaci preporučuju da trebate kupovati sredstva za čišćenje koja nisu u ambalaži žarkih boja. Ako je ambalaža neutralnih boja, tada će ju dijete ignorirati. Lijekove držite na najvišoj polici u ormaru kako dijete ne bi moglo doći do njih, sredstva za čišćenje stavljate u ormariće pod bravom, i slično. Ništa u vašem domu što sadrži kemikalije ne smije biti u dosegu ruke vašeg djeteta.

Zaštita od požara i vatre

Detektori dima su neophodni u svakom domu kako bi on bio zaštićen od svih požara i vatre općenito. Povedite računa da redovito mijenjate baterije u detektoru dima, prekontrolirajte ga barem jednom mjesečno kako bi bili sigurni da radi bez poteškoća. Upaljače i šibice trebate držati podalje od djece, i kada upalite svijeće pobrinite se da one nisu u dosegu ruke vašeg djeteta, jer bi ih moglo srušiti ili se opuriti vrelim voskom. Još jedna stvar koju možete nabaviti za vaš dom je aparat za gašenje požara. Nisu svi aparati veliki, postoje i manjih dimenzija. 

J.B.

Komentari