Idemo na godišnji odmor, a provalnici?

Da opasnost od moguće provale u obiteljsku kuću ili stan treba shvatiti ozbiljno, osobito tijekom ljeta kada su njihovi vlasnici u odsustvu, govore i podaci Policijske uprave Zagrebačke, prema kojima je...

Da opasnost od moguće provale u obiteljsku kuću ili stan treba shvatiti ozbiljno, osobito tijekom ljeta kada su njihovi vlasnici u odsustvu, govore i podaci Policijske uprave Zagrebačke, prema kojima je u prvih šest mjeseci ove godine na području Grada Zagreba prijavljeno 695 provala u stanove, što u usporedbi s prošlogodišnjim pokazateljima za isto razdoblje predstavlja povećanje od gotovo 40%!

Provalnici i alarm

Razbijen prozor, obijena ulazna vrata, ispremetane stvari u cijeloj kući, otvorene prazne ladice, nema nakita i dragocjenosti, nedostaje vrijedna tehnika poput DVD-a, plazme, laptopa - prizor je koji neugodno iznenadi mnoge vlasnike stanova kad se vrate doma s kraćeg putovanja ili dužeg godišnjeg odmora. Da lopovi ne spavaju tijekom cijele godine pokazuju i šokantni podaci Policijske uprave Zagrebačke prema kojima je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno 695 provala u domove na području Grada Zagreba, odnosno porast od 39,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pritom su Sesvete i Maksimir četvrti u kojima su lopovi bili „najvrijedniji“ provalivši u ukupno 82 odnosno 75 stanova.

Lopovi rade ljeti punom parom
Upravo je ljetno razdoblje, kada je većina stanova i kuća prazno na duže vrijeme, baš kao stvoreno za provalnike koji vrebaju ne bi li opljačkali stan u odsustvu vlasnika pa unaprijed prate njegove navike. Zato se na temelju dosadašnjih iskustava i poznavanja stila i navika kradljivaca, građanima savjetuje da i sami poduzmu određene samozaštitne mjere i radnje kako ne bi postali žrtve ovih kaznenih djela. Primjerice iz PU Zagrebačke ukazuju na zlatno pravilo – „dobar susjed – siguran stan“. „Susjedi koji pažljivo drže vašu imovinu na oku i u slučaju sumnjivih pojava zovu policiju uvelike smanjuju šanse provalnicima“ poručuju iz PU Zagrebačke dodajući kako povjerljivi susjedi mogu primjerice, obilaziti stan, paliti svjetlo, i redovito prazniti poštanski sandučić, te ukoliko sretnu nepoznatu osobu u svojoj zgradi uljudno ju priupitati za pomoć odnosno koga traži i time mogućeg počinitelja pokolebati u daljnjoj nakani.

Alarmi

Prilika čini lopova
Nikada ne skrivajte ključ od stana na "tajna mjesta" poput tegle za cvijeće ili ispod otirača jer je neozbiljno vjerovati da ne postoji provalnik koji za njih ne zna. Uvijek zaključavajte ulazna vrata, zatvarajte prozore i balkonska vrata bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Nadalje, preporuča se ostavljanje novca ili nakita na sigurnom mjestu, poput trezora ili kod osoba od povjerenja.

Stvorite potpuni dojam da ste kod kuće
Iznimno je bitno zavarati lopove i stvoriti privid prisutnosti u domu. To je moguće i ugradnjom sustava pametnog doma „IThome“ koji uz energetske uštede, pruža dodatnu sigurnost i zaštitu. Njime se dom putem besplatne aplikacije na mobitelu može kontrolirati iz bilo kojeg dijela svijeta - postavljanjem scena koje se mogu programirati i uključivati svaki dan u bilo koje vrijeme. Primjerice, dok bezbrižno uživate u zalasku sunca na nekoj od jadranskih plaža, možete spuštati rolete u svom domu, paliti rasvjetu i televizor i time zavarati lopova koji više neće biti siguran ima li nekoga u prostoru ili nema. Broj kreiranja scena je neograničen i ovisi o mašti korisnika, a čitav se sustav inteligentne kuće može ugraditi u prostor bez ikakvih građevinskih zahvata.

Dodatno se osigurajte mehaničkom i tehničkom zaštitom
„Zaštitite svoju imovinu mehaničkim putem – osiguranjem slabih točki svoga doma“ poručuju iz PU Zagrebačke što podrazumijeva ugradnju kvalitetnih vrata (i njihovu nadogradnju sigurnim okvirom i krilom vrata, čvrstim zasunom te dopunskim bravama koji redom povećavaju otpornost) te postavljanje rešetki na prozore i ograda koje će otežati pristup u dvorište. Poželjno je „osigurati“ dom i tehničkom zaštitom - ugradnjom alarmnog sustava i videonadzora, te elektroničkih dojavljivača pokreta.

Komentari