Velikani svjetskog dizajna - Frank Lloyd Wright i Eero Saarinen

Zanimljive priče o svjetskim klasicima namještaja koji su osvojili svijet i pronašli mjesto u domovima, izložbenim i poslovnim uredima diljem svijeta, dolaze iz Stipić Interarta.

Zanimljive priče o svjetskim klasicima namještaja koji su osvojili svijet i pronašli mjesto u domovima, izložbenim i poslovnim uredima diljem svijeta, dolaze iz Stipić Interarta. Pročitajte ih! Glavni likovi ove priče o dizajnerskom namještaju umjetnici su svjetskog glasa: Frank Lloyd Wright i Eero Saarinen koji su stvorili remek dijela svjetskog dizajna te tako zauvijek promijenili dizajn namještaja poznavan do njihove ere. Unijevši znanje iz umjetnosti i arhitekture, stvorili su proizvode koji izvedbom i udobnosti u potpunosti odgovaraju zahtjevima korisnika,

Uređenje interijera oduvijek je bilo važno onima koji žive u njemu. Kao prostor u kojem provodimo najviše vremena, ali u koji pozivamo i sebi drage ljudi, naš je dom, ogledalo nas samih; naših navika i običaja, ali i želja i ambicija. Dok neki njeguju moderan, minimalistički stil, velik broj ljudi odlučuje se za klasiku te bira namještaj iz nekog prošlog razdoblja. No jeste li znali da se iza svakog komada namještaja krije neka priča, zanimljivost o kreatoru koja ostavlja snažan utisak i u sam komad namještaja koji je on izradio?

Frank Lloyd Wright istaknuti je američki arhitekt prve polovice 20. stoljeća. Pored praktičnog iskustva što ga je tu stekao za njegovo umjetničko formiranje bilo je odlučno još nekoliko komponenata. Došavši iz provincije sačuvao je ljubav za kolonijalnu arhitekturu, njenu udobnost i povezanost s pejzažom. Bliske su mu ideje J. Ruskina, E.-E. Violet-le-Duca i arhitekata s istočne američke obale koji se inspiriraju na tradicijama stare georgijanske arhitekture. Oko 1900. zanosi se japanskom arhitekturom i inspirirajući se njome uspijeva stvoriti građevni tip što ga varira u nizu poznatih "prerijskih kuća".

Wright_The-Taliesin-stolica

Wright je, bez sumnje, jedna od najkontradiktornijih ličnosti u modernoj arhitekturi. Do kraja života ostao je individualist podjednako u načinu života i umjetničkom shvaćanju, pa ipak njegov opus predstavlja značajno poglavlje suvremene arhitekture. Snaga i originalnost njegove vizije dobivaju osobitu potvrdu u posljednjem razdoblju u kojemu je, prihvativši europska iskustva, stvorio djela koja po svojoj poetičnosti i plastičnoj slobodi zacrtavaju nove putove arhitektonskog oblikovanja. Iako ponekad opterećen literarnošću i simbolikom, Wrightov opus po bogatstvu stvaralačkih ideja i raznovrsnosti nema premca u modernoj arhitekturi.

Stolica Wright Side

Eero Saarinen značajan je arhitekt i dizajner 20. stoljeća. Bio je jedan od najplodnijih, najneobičnijih i najkotraverznijih majstora arhitekture 20. stoljeća. Iako je živio vrlo kratko, urmo je u 51. Godini, Eero Saarinen predstavio je dijela koja žive i danas. Proslavio se na domaćem terenu, ali i u inozemstvu.
Eero Saarinen rođen je 1910 godine u Finskoj u umjetničkoj obitelji. Otac, Eliel Saarinen bio je uvažen arhitekt, a majka Loja nadarena kiparica i fotografkinja te je od najmanjih nogu odrastao uz umjetnost, gledajući ju i stvarajući što je obilježilo i njegov cijeli život.

Ovaj Finac s američkom adresom važnu ulogu imao je i u oblikovanju vizura i građevina u Americi arhitektirajući neke od danas najmoćnijih simbola američkog identiteta; Slavoluk St.Louis, tehnički centar američkog korporativnog diva General Motorsa, terminala u Detroitu i TWA te zračnu luku John F. Kennedy u New Yorku.

Saarinen je predstavnik organske arhitekture te se u svojim djelima ponajprije orijentira na strogim kubističkim oblicima. Tek u toku vremena počinje primjenjivati ekspresivnije oblike. Poznat je po svojim elegantnim slobodno nosećim krovnim konstrukcijama. Pored zgrada, Saarinen je razvijao i namještaj. Značajan rad je njegova "tulipan stolica" (Tulip Chair) sa širokim, kružnim podnožjem.

Saarinen Womb fotelja

Namještaj iz linija Wright i Saarinen možete pronaći u prodajnom salonu Stipić Interarta u Zagrebu, Lučko Ventilatorska 24 gdje možete pronaći primjerke i ostalih velikana dizajna kao što su Mies Van Der Rohe, Le Corbusier, Charles Rennie Mackintosh, Gerrit Thomas Rietveld, Harry Bertoia Frank Lloyd Wright, Eero Saarinen, Isama Noguchi i mnogih drugih koji su odavno osvojili svijet i pronašli mjesto u domovima, izložbenim i poslovnim uredima diljem svijeta, Uz ovaj spoj dizajna i kvalitete svatko u svojem domu može imati kultni komad namještaja, od kojih su neki izloženi u vodećim svjetskim muzejima dizajna.

Saarinen Tulip stolice

 

Komentari