Savjeti kako očistiti garnituru za sjedenje

Povremeno je potrebno očistiti namještaj od tekstila, čak i kad mrlje nisu vidljive golim okom. Prašina koja se nalazi u svakom domu mogu potamniti tkaninu, a nakupine prašine vašoj sjedećoj...

Povremeno je potrebno očistiti namještaj od tekstila, čak i kad mrlje nisu vidljive golim okom. Prašina koja se nalazi u svakom domu može potamniti tkaninu, a nakupine prašine na sjedećoj garnituri mogu joj dati stari i neuredan izgled.

 

Čišćenje garniture
roseburn3Dstudio/Shutterstock.com

Osim što ćete očistiti namještaj, čišćenjem ćete pomoći u sprječavanju pojave alergija uzrokovanih grinjama i prašinom. Većina namještaja od tekstila može se čistiti usisavačem s dubinskim čišćenjem.

Redosljed i način čišćenja
1. Uklonite sve jastuke s garniture i odložite ih po strani, njih ćete očistiti posebno.
2. Uzmite usisivač s crijevom, te usišite mrvice i prašinu. Prvo usisavajte područje za sjedenje, a nakon toga ostatak garniture. Nemojte trljati s crijevom po tekstilu za vrijeme usisavanja. Ovim načinom ćete gurati prljavštinu u tkaninu,a kasnije ćete ju vrlo teško izvući. Pustite da usisavač obavi svoj posao i pokupi sve mrvice i prljavštinu.
3. Nanesite sredstvo za čišćenje namještaja od tkanine najprije na područja koja su najuprljanija. Prije korištenja pročitajte deklaraciju i način upotrebe koji sa nalazi na ambalaži.
4. Utrljajte sredstvo za čišćenje nježno na garnituru, pri tome koristite čistu, malo vlažnu (ili pak potpuno suhu, zavisi o vlaknima) spužvicu. Ako koristite suhu spužvicu (namijenjenu isključivo za čišćenje mikrovlakana), čim se uprlja odmah ju zamijenite novom spužvicom. Kada koristite vlažnu spužvicu za ostale vrste tapecirunga, kada se spužvica zaprlja, operite ju. Svakako ju perite prije nego što se prebacite na novo područje čišćenja garniture.
5. Primijenite sredstvo za čišćenje i na ostatak garniture, te vodite računa da ga utrljate spužvicom. Sačekajte dok se tretirani dio ne osuši u potpunosti (kako bi ubrzali postupak, vlažna područja osušite sušilom za kosu). Dok čekate da se garnitura osuši, možete početi s čišćenjem jastuka koje ste ranije stavili po strani. Najprije ih usišite detaljno s obje strane. Koristite čistač samo s jedne strane jastuka, jer morate pustit da se ta strana osuši prije nego što počnete sa čišćenjem druge strane jastuka.
6. Kada se garnitura u potpunosti osuši, usišite ju još jednom. Ovim ćete maknuti i zadnje ostatke sredstva za čišćenje.

Savjeti i upozorenja
• Kada se nešto prolije po garnituri, spriječite nastanak velike mrlje, upijajući spužvicom što više tekućine možete. Nakon što ste to učinili, očistite to mjesto sa sredstvom za čišćenje tkanina.
• Neke garniture imaju navlake koji se mogu skinuti. Ako vaša garnitura ima navlake, samo ih skinite, operite ih u hladnoj vodi. Najbolje će se oprati na ruke. Nakon toga ih objesite da se osuše, jer ako ih stavite u sušilicu, postoji opasnost da će se skupiti.
• Ako je vaša garnitura od mikrovlakana, koristite četku kako bi uklonili dlake vašeg ljubimca ili neke druge tvrdokorne mrlje.
• Ako vaš usisivač ima filter, povedite računa da je čist prije nego što krenete na usisavanje garniture.
• Iako je većina sredstava za čišćenje garnitura bezopasna, postoji mogućnost da tkanina izblijedi ili izgubi boju nakon korištenja. Stoga prije nego krenete sa sredstvom, isprobajte ga na tkanini sličnoj onoj na garnituri ili nekom manje vidljivom mjestu garniture.
• Izbjegavajte korištenje prevelike količine vode prilikom čišćenje. Vlažnost može stvoriti pogodno područje za razvoj moljaca, a to ni u kojem slučaju ne želite.

Komentari