Gdje se sve skrivaju zločeste bakterije?

Opasni izvori zaraze u svakodnevnoj okolini na koje možda ne obraćamo dovoljno pažnje koji mogu loše utjecati na naše zdravlje.

Daska za rezanje
Površina nekih novih vrsta kuhinjskih dasaka zaštićena je antibakterijskim sredstvima. Suprotno onome što vjeruje većina ljudi, to ne znači da te daske ne treba jednako pažljivo prati kao i "obične" daske. Ta posebna zaštita naprosto sprječava razmnožavanje mikroorganizama za vrijeme uporabe daske. Pazite: nikada ne režite voće ili povrće na dasci na kojoj je prethodno bilo sirovo meso, ne režite različite namirnice istim nožem ili barem prije no što počnete rezati kuhane namirnice operite nož kojim ste prethodno rezali sirove namirnice. Nakon pranja dasku najprije dobro isperite, a tek potom obrišite.
Zarazni telefoni
Iako vam je stan besprijekorno čist, slušalica vašeg telefona može ugostiti čak 2000 različitih vrsta mikroorganizama. Brojka je veća kada je riječ o telefonu u uredu, a osobito u javnoj telefonskoj govornici. Srećom, većina tih mikroorganizama nije štetna po zdravIje. Kako ipak spriječiti zarazu? Telefonsku slušalicu često perite 90 postotnim alkoholom.

Frizider

Hladnjak: umijeće čuvanja namirnica
Mikroorganizmi ne "uživaju" jednako u svim uvjetima. Najdraža im je temperatura od 4 do 65 Celzijevih stupnjeva. Ukratko, idealan hladnjak trebao bi hladiti na 3 stupnja, a namirnice bi
trebalo kuhati na temperaturi iznad 65 stupnjeva. No, to nije uvijek jednostavno. Namirnice rashlađene na 3 stupnja ne samo da gube dio okusa, već im se mijenja i sastav. Zato se u pravilu zadovoljavamo čuvanjem na temperaturi od 5 ili čak 8 stupnjeva, koja, dakako, povećava mogućnost razmnožavanja mikroorganizama, pa i onih štetnih po zdravlje.
Iako kod kuće kuhate na temperaturi iznad 65 stupnjeva, da li ste sigurni da je na isti način pripremljena hrana koju jedete izvan kuće? Ako vaš hladnjak rashlađuje na 5 stupnjeva, strogo se pridržavajte preporučenog roka trajanja namirnica, pažljivo ih pripremajte i kuhajte uvijek na temperaturi većoj od 65 stupnjeva. U hladnjaku držite termometar i redovito čistite hladnjak i zamrzivač.

Komentari