sarsmis/Shutterstock

Nekoliko načina kako iskoristiti koru od naranče

Naranča je čudesna voćka, osim što je vrlo ukusna i osvježavajuća, njezinu koru možete koristiti na razne načine u vašem domu

Svatko od nas većinu godine u svom domu ima naranče i drugo voće. Upravo zbog ovog razloga umjesto da bacite kore od naranče, možete ga pametno iskoristiti. Postoji bezbroj kreativnih načina kako možete iskoristiti kore od naranče u vašem domu. Mi smo za vas priredili članak u kojem ćemo vam pokazati nekoliko tih načina.

Prije nego što vam počnemo nabrajati bezbrojne pogodnosti kore naranče, trebamo vas upozoriti. Pokušajte kupiti naranče koje su uzgajane potpuno prirodno, bez prevelike količine pesticida, herbicida i ostalih loših kemikalija. Ovo je pogotovo odnosi na to ako planirate jesti te naranče i koristiti ih za njegu svoga tijela. Naranče koje se uzgajaju tradicionalno su često prskane pesticidima i često nisu sigurne za jesti, ako ste u mogućnosti potražite naranče koje su uzgojene organskim putem bez korištenja ikakvih kemikalija. No ako niste u mogućnosti da kupite organsko uzgojene naranče, trebateih prije konzumiranja oprati hladnom vodom.

  1. Uklanja mrlje od vode i kamenca – ako zamijetite da su se na vašim metalnim površinama ili na loncima pojavile mrlje od vode i kamenca,tada trebate koristiti koru naranče. U kori naranče se nalaze prirodna ulja koja vrlo uspješno uklanjaju mrlje od vode i kamenca. Sve to trebate napraviti jest lagano istrljati metalnu površinu i vidjet ćete koje blagodati narančina kora ima u sebi.

  2. Vraća sjaj drvetu – unutrašnja strana narančine kore je savršena za vraćanje sjaju drvetu na vašem pokućstvu. Sve što trebate napraviti jest uzeti koru i svo drveno pokućstvo dobro istrljati kako bi ono bilo sjajno i mirisno.

  3. Izrada spužvice – ako se kora od naranče nije osušila, možete ju iskoristiti kako bi napravili savršenu prirodnu spužvicu. Pokušajte sa njom očistiti površinu na kojoj kuhate. Ne samo da će kora od naranče djelovati kao obična spužvica, ona će također ostaviti i onaj fini miris naranči.

  4. Sredstvo za čišćenje – stavite nekoliko kora od naranči u zatvorenu posudu i na to stavite malo bijelog octa. Ostavite da stoji nekoliko tjedana, s time da ih s vremena na vrijeme malo protresete. Nakon nekoliko tjedana tekućinu stavite u bocu sa pumpicom i koristite ju za čišćenje kuhinjskih površina, poda i prozora.

  5. Obija insekte – mravi, muhe i komarci ne vole agrume, nešto što se nalazi u njima ih odbija. Sve što trebate napraviti jest staviti nekoliko kora od limuna na područja na kojima ih ima puno i gdje se razmnožavaju.

  6. Savršeno sredstvo za mirisan dom – kore naranče luče neodoljiv i vrlo ugodan miris. Osušite nekoliko kora od naranči, usitnite ih u aparatu za mljevenje i stavite ih u malu od tila. Vrećicu sa mljevenim korama od naranče možete staviti u ladice, ormare, podrume ili bilo koje drugo mjesto koje je sklono ustajalom mirisu.

  7. Pomaže u uklanjanju neugodnih mirisa iz koševa za smeće – i kod najčišće osobe iz koša za smeće se širi vrlo neugodan miris. Stavite nekoliko osušenih kora od naranče na dno koša, prije nego što stavite vreću za smeće.

  8. Omekšava smeđi šećer – ako imate problema sa sljepljenim i oštrim smeđim šećerom, ubacite nekoliko kora od naranče u posudu gdje ga držite. Ulja iz naranče će omekšati smeđi šećer.

  9. Dobar je u borbi sa smrdljivom obućom – stavite nekoliko osušenih kora od naranče u tielnu vrećicu i tu vrećicu stavite u vašu obući. Kore će upiti neugodne mirise iz obuće.

  10. Napravite piling za tijelo - zasigurno će vam biti teško za povjerovati kako je lagano napraviti dobar piling za tijelo od kora naranči. Stavite nekoliko kora od naranče u gazu, dobro zavežite i koristite u gazu kao spužvu za tuširanje.

J.B.

Komentari