Poznyakov/Shutterstock

Zašto je dobro konzumirati naranče?

Naranče su vrlo popularno voće jer daju puno energije. Većina nas će potvrditi da su naranče jedne od najfinijeg voća upravo zbog svojeg osvježavajućeg ukusa. Niže možete pročitati zašto su baš naranče preporučljivo voće.

Smanjuje kolesterol – iz razloga što su naranče prepune topljivih vlakana, one uvelike pomažu u borbi s viškom kilograma.

Podiže zdravlje srca – naranče su također pune kalija, elektrolitnih minerala odgovornih za pomaganje održavanja pravilnog rada srca. Kada se u tijelu spusti razina kalija, tada se mogu razviti razne abnormalnosti u ritmu srca. Jedna od tih abnormalnosti je i aritmija srca.

Smanjuje rizik od pojave raznih bolesti – naranče su pune vitamina C koji štiti naše stanice neutralizirajući slobodne radikale. Slobodni radikali mogu uzrokovati kronične bolesti, kao što su rak i razne bolesti srca.

Uspjeh u borbi sa virusnim infekcijama – posljednje studije koje su proveli vodeći svjetski stručnjaci u ovom području pokazuju da  obilje polifenola u narančama mogu uspješno liječiti, pa čak i spriječiti virusnu infekciju.

Oslobađa zatvor – naranče su pune dijetnih vlakana koji stimuliraju probavni sustav i oslobađaju zatvor.

Štiti kožu – naranče su pune betakarotena, vrlo moćnog antioksidanta koji štiti stanice od oštećenja te također štiti kožu od napada slobodnih radikala, te uvelike sprječava pojavu prvih znakova starosti

Sadrže „dobre“ ugljikohidrate – naranče kao i ostalo voće u sebi sadrži jednostavne šećere, no naranča ima glikemijski indeks 40. Sve što ima glikemijski indeks ispod 55 se smatra nisko. To znači da ako ne konzumirate veliki broj naranči istovremeno, neće vam se poremetiti razina šećera u krvi, te neće uzrokovati probleme s inzulinom i u današnjici vrlo velikim problemom dobitka kilograma.

Sprječava pojavu bubrežnih bolesti – ako pijete sok od naranče na regularnoj dnevnoj bazi, tada smanjujete šanse da dobijete bilo kakvu bolest bubrega ili pak pojavu bubrežnih kamenaca. Kao i sve drugo i naranče treba umjereno konzumirati  jer zbog  visoke razine šećera koje se nalaze u soku od naranče mogu uzrokovati probleme sa zubima i visoku količinu kiselina koju unesete u tijelo preko ovog soka.

 

Super hrana puna hranjivih tvari

Naranče imaju toliko puno beneficija da ih stručnjaci s punim pravom svrstavaju gotovo na svaku listu super hranjivih namirnica i smatra se „super hranom“. Naranče imaju toliko puno hranjivih tvari kao što su vitamin C, Vitamin A, kalcij, kalij i pektin. Naranče također sadrže i nisku razinu loših kalorija, čineći je jednom od najboljih namirnica za početak dijete.

Komentari